Жупановић: Туристички посленици да воде рачуна о цјеновној политици

Према најавама из Владе трговачке марже у велепродаји и малопродаји биће ограничене на пет до 15 одсто за дио основних животних намирница, прехрамбених производа и средстава за одржавање хигијене. Ову одлуку поздравио је и професор др Иво Жупановић и казао да ју је требало увести и раније. Апеловао је и на туристичке посленике да воде рачуна о цјеновној политици.

Цијене производа и услуга личне потрошње, мјерене индексом потрошачких цијена, у јануару 2024. године у односу на децембар 2023. године у просјеку су више за 0,5 одсто. Потрошачке цијене у јануару 2024. у односу на исти мјесец претходне године, у просјеку су више за 4,4 одсто. Како истиче проф. др Иво Жупановић, одлуку о ограничавању марже требало је раније увести.

– Званични подаци говоре да је инфлација у односу на децембар и јануар 2023. наставља узлазни тренд. У поређењу јануар 2022. и 2023. година повећање цијена хране и пиће је ниже, али је присутно и генерише проблеме код домицилног становништва – казао је Жупановић.

Како истиче Жупановић, када упоредимо јануар прошле и ове године види се да је двоцифрена инфлација када су угоститељске и туристичке услиге у питању. Апеловао је на посленике у туризму да воде рачуна о цјеновној политици

– И даље је присутна инфлација много више од 2 %. На нивоу еурозоне пројектована инфлација је од 3, 3 %. У земљама и тржиштима на којима планирамо да будемо присутни констатован је успорен економски раст, а прије свега мислим на Њемачку и Велику Британију гдје је раст пројектован испод 1 %, а Француска изнад 1% – објашњава Жупановић.

Када је ријеч о колективном смјештају, Херцег Нови има узлазну путању и раст број гостију у односу на период децембар и новембар 2022.

-То говори да је дисперзија тржишта постигнута. Имамо тржишта, попут САД и других  која прије нисмо имали у укупном ростеру емитивних тржишта. То говори да када је Херцег Нови у питању можемо очекивати одређену стабилност када је наредна туристичка сезона у питању – казао је Жупановић.

Жупановић истиче да је потребно прилагодити цијенe, поготово у приватном смјештају, како би били конкурентни са тржиштем региона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here