Жупановић: Херцег Нови привлачан туристима, добри трендови са тржишта В. Британије и Француске

Херцег Нови је и даље други град по броју долазака и ноћења у Црној Гори упркос разним опструкцијама и негативном односу државе у једном дужем периоду, оцијенио је проф. др Иво Жупановић екеперт за туризам и финансијски савјетник предсједника Општине Херцег Нови.

За 11 мјесеци 2023. године Херцег Нови је имао у колективном смјештају за 14 % бољу сезону него рекордне 2019. године.

-Имао је изненађујуће добре трендове када су у питању одређена тржишта, као на примјер на тржиштима Британије и Француске која су изузетно значајна, на удаљеним тржиштима као што су Сједињене Америчке Државе и наравно на тржиштима Србије и БиХ.  Херцег Нови је од ковида успио да направи једну дисперзију тржишта и уколико би у  неком наредном периоду имао адекватну цјеновну политику, сигурно је да ће наставити са оваквим резултатима, рекао је Жупановић у емисији „У четри ока“ на РТХН.

Оцијенио је и да је организовање дочека Нове године у Херцег Новом и осталим приморским градовима дало резултате али сматра да би требало продужити тај период на мјесец – два, увезивањем са залеђем града и са неким зимским центрима.

-Црна Гора је исувише мала да би дијелили сезону на зимску и љетњу. Зимски центри партиципирају са свега пет посто у укупном туристичком промету. Кључни фокус је на приморском дијелу и стратегијом развоја туризма до 2025. године је да путем два везивна кластера са планинским центрима имамо увезану туристичку понуду. Да би то имали поред тих зимских спортских дешавања ми морамо да имамо и бекап, односно увезаност са руралним и авантуристичким туризмом а затим и да имамо развијен спортски, конгресни и здравствени туризам за шта је потребна адекватна инфраструктура.

Жупановић сматра да је врло важно да постоји  статистика колики је промет био у угоститељским и хотелским објектима, колико је фискалних рачуна издато и колики је приход од ПДВ био јер, како каже,  само бројање туриста не значи много.

Наводи  и да Закон о туристичким организацијама не даје довољно простора локалним организацијама да се баве управљањем дестинацијом за разлику од хрватског закона који је доста унапријеђен и даје већа овлашћења локалним самоуправама и туристичким организацијама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here