Дукић и Марковић једре у финалу

Миливој Дукић и Илија Марковић,  црногорски репрезентативци у олимпијској класи ILCA 7, направили су први корак ка остварењу циља, а то је освајање једне од седам виза за Олимпијске игре на Светском првенству у Аустралији. Дукић и Марковић су у конкуренцији 152 једриличара, стигли до финалне, односно златне групе, Дукић је 22, Марковић 45. Предстоје три финална дана зa визу за Париз, саопштено је из ЈК Делфин.

Дан одлуке у квалификацијама био је успјешан за Дукића и Марковића. Дукић је заузео осмо и седмо мјесто, па је тренутно на коти 22. Марковић је у два једрења био седми и 18., па је тренутно на коти 45.

Послије првог дана такмичења и двије одједрене регате, Миливој Дукић је на био 24. мјесту, а Илија Марковић на 48. Дукић је првог дана првенства заузео 16. и четврто мјесто, док је Марковић  два пута био 18. Другог дана квалификација, Дукић је заузео осмо и 14. мјесто, док је Марковић у циљ ушао  25. и 11. Уочи последњег квалификационог дана Дукић је био на 28. а Марковић на 52. мјесту. Миливој Дукић је три пута био учесник Олимпијских игара, млади Илија Марковић, циља прве Игре у каријери.

На првенству учествује 153 једриличара из 52 земље свијета. У складу са планом, одједрено је шест регата током прва три дана квалификација. Слиједе три дана и шест финалних регата до завршетка 30. јануара. Затим, 31. јануара, 10 најбоље пласираних једриличара једре трку за медаљу, у којој ће одлучити о освајачу титуле свјетског првака. Постоји велики број једриличара који се такмиче да своју земљу квалификују за предстојеће Олимпијске игре у Паризу, а многи се такмиче и за прилику да представљају своју земљу на самим Играма.

Подсјећања ради, на Свјетском првенству у Хагу, на талону је било 16 виза, а свака држава учесница може да има само једног једриличара на Олимпијским играма. Поред домаћина Француске, визу за Олимпијске игре су обезбиједили – Аустралија, Нови Зеланд, Велика Британија, Кипар, Италија, Шпанија, Норвешка, Немачка, Перу, Белгија, Финска, Мађарска, Хрватска, Ирска, Португалија. На континенталним првенствима је 11 земаља изборило норму. Према систему квалификација, још двије норме могуће је остварити на Европском првенству у Грчкој, док је последња шанса за преостале двије норме на Свјетском Купу у Иеру.

Фото: ЈК Делфин

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here