Жижић: Безбједносна ситуација у Боки стабилна, посебна пажња посвећена сигурности школа

Припадници полиције обилазе васпитно – образовне установе у Херцег Новом како би превентивно дјеловали и управи школе указали на план поступања у случају дојаве да је постављена експлозивна направа или да се деси нека друга ситуација у којој би безбједност дјеце била угрожена, казао је Предраг Жижић, начелник ЦБ Херцег Нови, гостујући у емисији „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић.

Дојаве да су постављене експлозивне направе у школама у Бијелом Пољу и Подгорици, те тржном центру у Будви, изавали су велику забринутост грађана. Како обајшњава начелник Жижић, безбједносна ситуација у Херцег Новом, Котору и Тивту је стабилна, а полиција предузима одређене мјере и радње како би безбједност подигли на још већи ниво.

– У сарадњи са Управом полиције, а сходно плановима за превенцију, позвали смо директоре школа у Херцег Новом. Разговарали смо са њима шта и како треба да се уради ако добију пријаву да је постављена експлозивна направа, како да реагују, а да не изазову панику. Дали смо им контакт телефоне полицијских службеника који ће одмах изаћи на лице мјеста, уколико дође до дојаве или да виде одређени непознати предмет у школи. Речено им је да се одмах обрате полицији како бисмо извршили увиђај. Разговарали смо са њима о стању објекта, плановима евакуације и противпожарне заштите, споредних улаза, видео надзора. Мјере смо предузели, а надам се да таквих ситуација неће бити, казао је начелник ЦБ Херцег Нови.

Без обзира што се радило о лажним дојавама, неопходно је имати планове поступања.

– Било каква да је ситуација, неопходно је да наше институције имају планове реаговања и евакуације, слободне споредне улазе. Одредили смо екипе које су у контакту са директорима школа, који ће да сагледају у каквом је стању сваки објекат и да им дају смјернице како да реагују у одређеним ситуацијама. Наши припадници и униформисне и криминалистичке полиције, редовно обилазе и школе и вртиће у вријеме наставе, одмора, када је највећа фреквенција ђака, како би превентивно дјеловали, обратили пажњу на лица која долазе у двориште.

Објаснио је да су исто поступили и припадници одјељења безбједности Котор и Тиват, за које је надлежан ЦБ Херцег Нови, а са којима су свакодневно у комуникацији.

У ХЕРЦЕГ НОВОМ 130 ЛИЦА ИЗ УКРАЈИНЕ ЗАТРАЖИЛО ПРИВРЕМЕНУ ЗАШТИТУ

По одлуци Владе да имају право на привремену заштиту у трајању од годину, 130 лица из Украјине обратило се Центру безбједности Херцег Нови и затражило овакву врсту заштите.

– Полиција провјерава ако се ради о екстремнијим, радикалнијим лицима, али за сада немамо података да таквих лица има у Херцег Новом, казао је начелник Жижић.

Комплетан разговор са начелником ЦБ Херцег Нови Предрагом Жижићем, погледајте у емисији „У четири ока“ РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here