“ЖИВОТ НА ЛУШТИЦИ“; ЈЕДИНСТВЕН И KОНKУРЕНТАН ТУРИСТИЧKИ ПРОИЗВОД

Архива: Пројекат Живот на Луштици

У оквиру заједничког пројекта „Живот на Луштици” туристичких организација Херцег Новог и Тивта, бројни представници медија и туристичких организација су јуче обишли истоимени панорамски пут.
Учесници су прво обишли природни резерват Солила, затим мало рибарско мјесто Бјелила, па пољопривредно газдинство Мориц у селу Тићи, да би кружни пут око полуострва Луштица завршили посјетом „Kаменом гнијезду“ у Ђурашевићима.

Намјера је да се, поред приморског, представи и континентални дио кроз сеоска домаћинства, традицију и културно богатство, истакао је Далибор Вуковић из Туристичке организације Херцег Нови.

-Ријеч је о заједничком средњорочном пројекту „Живот на Луштици“, чији је задатак афирмација залеђа, односно полуострва Луштица као заједничке цјелине која припада општинама Херцег Нови и Тиват. Ми смо тренутно свједоци реализације прве фазе пројекта, која се односи на креирање панорамске руте и мапе која је управо данас „откривена“. План је да у наредном периоду одрадимо остале фазе пројекта. Између осталог, у овој години ћемо се потрудити да одрадимо дигитални, односно аудио-водич као додатак тренутној мапи, и да направимо комплетан туристички производ који ће коначно да обједини једну панорамску кружну туру и вјерујемо да ће то имати великог значаја за афирмацију овог дијела Боке Kоторске.

Луштица је одувијек значила додатну вриједност општинама Херцег Нови и Тиват, и представљала је изузетно излетничко мјесто, али претежно са мора, а наш је циљ сада да представимо и унутрашњост Луштице, да је афирмишемо „друмским“ путем и да покажемо тај живот на Луштици, што је суштина овог пројекта. Он се наслања на стратешки приступ развоја руралног туризма, али морамо признати да смо неколико претходних година више радили на афирмацији сјеверног залеђа и да нам је Луштица увијек остајала као обавеза да јој се више посветимо, тако да смо сада пронашли и модел и вријеме да урадимо праву ствар и сигурни смо да ћемо и у будућности бити више орјентисани ка овом дијелу наше општине и Боке, поручио је Вуковић.

И директорица Туристичке организације Тиват Даница Бањевић истиче да је циљ пројекта креирање јединственог туристичког производа.

-Циљ нам је свакако да увежемо туризам, пољопривреду, сеоски туризам, културно-историјску баштину којом је ово подручје изузетно богато, и понуду активног одмора у јединствени туристички производ, јер знате и сами да туриста, када дође у неку дестинацију, не познаје границе међу општинама и видјели смо да је ово пројекат на којем можемо успјешно сарађивати.
У самој мапи уцртане су све локалне атракције и знаменитости, пјешачке и бициклистичке стазе, сва пољопривредна домаћинства која су била заинтересована да се нађу на њој, а данас сте били у прилици да се упознате са свим локалним произвођачима традиционалних производа овог краја. Циљ нам је да у наредном периоду путем свих наших промотивних активности испромовишемо ово подручје како у региону, тако и на међународном тржишту.

Овај пројекат смо радили у сарадњи са мјештанима, јер без њихове помоћи га не би било ни могуће реализовати. Надамо се да ће се све већи број мјештана укључивати у наредним годинама и радити на развоју сеоског туризма на Луштици, јер сматрамо да Луштица стварно јесте идеална за ову врсту туризма. Ако већ говоримо о неким трендовима на међународном тржишту, рурални туризам и одрживи туристички развој јесу трендови у наредном периоду. Наш циљ је да са овим пројектом што више развијемо наше залеђе и можда смањимо притисак масовног туризма у нашим градовима, на нашој обали и такође да покажемо туристима да, поред лијепог мора, сунца и плажа, ми имамо изузетно добру понуду у залеђу, поручила је Бањевић.

Учесници панорамске руте су на пољопривредном газдинству Мориц присуствовали брању маслина, обишли њихов млин и дегустирали домаће луштичке производе. Пошто је Луштица административно подијељена између општина Херцег Нови и Тиват, Илија Мориц сматра да је сарадња локалних туристичких организација природна и логична, и истиче да је предност пројекта „Живот на Луштици“ његова аутентичност.

-У креирању наше агро-туристичке понуде ми идемо са концептом „life seeing“, дакле не „sightseeing“ што је типично за масовни туризам у смислу да се само разгледају неке знаменитости, него идемо заиста на “life seeing“ као један концепт који је много је конкурентнији. Ви кад имате прави живот са свим овим елементима од пољопривредних производа и саме пољопривреде, преко локалне културе, језика и слично, онда имате нешто што се не може копирати тако лако, и самим тим сте конкурентни у дужем временском периоду. То је препорука свима који се баве туризмом, јер је у туризму лако идеје преузимати и копирати. Kолико год да сте иновативни, то врло брзо неко може да преузме и да можда направи још боље, али када имате оригинални живот ви не можете копирати луштички живот и пренијети га у неки други дио Црне Горе или свијета, тако да је то кључна идеја или принцип нашег рада, истакао је Мориц.

Други догађај пројекта „Живот на Луштици“ је планиран сутра за заинтересоване грађане Херцег Новог и Тивта, а ријеч је о организованој пјешачкој тури по Луштици, стазом Радовићи-Бабунци-Тићи-Жањиц.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here