ЕВРОПСКА НЕДЈЕЉА ТЕСТИРАЊА НА ХИВ И ХЕПАТИТИСЕ

Институт за јавно здравље обиљежиће Европску недјељу тестирања на ХИВ и хепатитисе од 22. до 29.новембра. Како саопштавају у обиљежавању учествује неколико стотина организација из већине европских земаља, а акцију је подржао и велики број међународних организација.


Циљ обиљежавања Европске недјеље тестирања је, осим подизања свијести о значају тестирања и раног откривања ХИВ, хепатитис Б и хепатитис Ц инфекције и истицање значаја интегрисаног приступа тестирању. Такође, истиче се и потреба предузимања акција које ће цјелокупној популацији, а посебно вулнерабилним групама и онима у повећаном ризику од наведених инфекција, осигурати брз приступ превентивним услугама и лијечењу.

Уједињене нације за ХИВ / АИДС у октобру 2020. године извијестиле су о „значајном смањењу услуга тестирања на ХИВ у скоро свим земљама Европе“. Док су поједине државе ниво тестирања на ХИВ и хепатитисе вратиле на ниво тестирања прије КОВИД-19, у многим земљама, укључујући и Црну Гору, обим тестирања је и даље низак.

Институт за јавно здравље Црне Горе се, и ове године, придружује организацијама, институцијама и кључним лидерима широм Европе у обиљежавању ове иницијативе. Акција тестирања на ХИВ, хепатитис Б и хепатитис Ц ће се у Институту за јавно здравље спроводити од 22. до 26. новембра 2021. године у просторијама Савјетовалишта за ХИВ од 09х до 15х.

Кључне поруке су: боље је сазнати свој ХИВ / хепатитис статус што раније, јер рано започињање лијечења може побољшати квалитет живота, продужити очекивано трајање живота, а код инфекције хепатитисом Ц може довести и до излијечења. Лијечење смањује могућност преноса инфекција на неинфициране особе. Око 95% особа прихвата да се тестира на ХИВ / хепатитис уколико тестирање понуди љекар.

Приликом тестирања на ХИВ / хепатитис, здравствени радници поштују етички кодекс који сачињавају: пристанак на тестирање, повјерљивост, коректно савјетовање уз саопштавање резултата теста и упућивање на лијечење уз промоцију заштите људских права особа које су инфициране ХИВ-ом и хепатитисом, информнишу из Института за јавно здравље, саопштено је из Института за јавно здравље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here