„Живко Николић – недосањани сан“  данас на програму 36. ФФХН -МФФ

Документарно-играни филм  рађен  у продукцији РТЦГ,  „Живко Николић – недосањани сан“  биће приказан данас у 18 сати у Дворани Парк у оквиру 36. ФФХН -МФФ.

Ријеч је о  десетој, недовршеној и самосталној епизоди популарне серије  „Ориђинали“, сценаристе Драгана Копривице. Режирао је Живко Николић, који је својим  стваралаштвом  оставо неизбрисив печат у историји црногорске, југословенске па и европске кинематографије. Режију  документарних дијелова  потписује Сенад Шахмановић.

Материјалу који је  скоро 30 година чуван у архиви РТЦГ додати су  нови снимци, Живкови интервјуи, разговори са глумцима и његовим сарадницима,  а кроз причу нас води  Живков син Петар. Он открива  какав је био његов однос са оцем, како су текли њихови разговори, шта су жељели а шта сањали  турбулентих 90-тих година.

Живко је снимио око  тридесет филмских остварења и серијала. Први филм  „Бештије“  снимљен је 1977. године,  а потом су се низали  „Јована Лукина“, „Смрт господина Голуже“, „Чудо невиђено“, „Љепота порока“,  „У име народа“  и  „Искушавање ђавола“.

На Канли кули у такмичарској селекцији дугометражног играног филма од 20:30 филм „Екскурзија“, редитељке Уне Гуњак.

Екскурзија прати групу тинејџера који се припремају за екскурзију, а Иман, причом о томе да је након игре истине и изазова имала прво сексуално искуство и остала трудна, изазива догађаје који измичу контроли.

У термину од 22:30  филм „Кајмак“, Милча Манчевског.

Филм „Кајмак“ бави се вјечитом темом слободе појединца и компликованим љубавним односима, каже редитељ Милчо Манчевски чији је првенац био филм Пре кише.
Кајмак обрађује и мрачнија друштвена питања – сурогат родитељство, невјерство, улогу жене у породици и друштву, трговину људима, сексуалне слободе.

На тврђави Форте маре флмови „Луксембург, Луксембург“ и  „Страст Додина Буфана“.

У Кући нобеловца Ива Андрића  од 21:00  пројекције документарног филма а у Амфитеатру Дворане Парк такмичарска селекција студентског филма.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here