Добра сезона резултирала изузетним економским параметрима

У Херцег Новом тренутно борави око 28.500  гостију, што је за 13% више него у истом периоду прошле године. У Туристичкој организацији Херцег Нови су задовољни и предсезоном и сезоном, које су допринијеле изузетним економским параметрима.

Према ријечима Далибора Вуковића из локалне Туристичке организације по статистици која је до сада урађена, у хотелском смјештају у јуну забиљежен је пораст од 19% без обзира на лоше временске прилике у том периоду.

-Имамо добру посјету у хотелима и што је најважније економски параметри су изузетно добри, знајући да су цијене у хотелима биле нешто веће, у просјеку 15% одсто а негдје и више у односу на прошлу годину. Бруто приходи ће вјероватно бити рекордни, тако да можемо рећи да иако ће изостати најављивани рекорди по броју долазака када је сезона у питању, рекорда ће ипак бити, истакао је Вуковић.

У приватном смјештају је од 1. јуна до посљедњег пресјека забиљежен пад посјете од 3%, међутим, наводи Вуковић, повећањем просјечне дужине боравка гостију која ове године износи 9,02 дана у односу на прошлу годину када је просјек био 8,65, забиљежен је раст ноћења који је за 2,3% већи него лани. И у хотелима је забиљежено повећање просјечне дужине боравка гостију.

-За хотеле тренутно имамо анализе само за јун, гдје је дужина боравка већа у односу на прошлу годину. Лани је износила 4,62, ове године је то 5,02 дана. То можемо преписати већем броју гостију из Британије, Француске и Њемачке, који имају тенденцију да дуже остају у хотелима. Што се тиче приватног смјештаја, статистика је доста компромитована бројем руских и украјинских гостију, који у Херцег Новом бораве силом прилика. Дакле, раст у приватном смјештају не можемо приписати Русима који су исти број дана боравили и ове и прошле године, већ повећању дужине боравка гостију из Србије који је у просјеку повећан за пола дана, казао је Вуковић.

Пресјек анкете туриста коју спроводи Туристичка организација није званично завршен али досадашњи коментари гостију у квалитативном дијелу анализе су општи када је задовољство у питању, прича Вуковић.

-Кад се говори о мање задовољавајућим одговорима, ту предњачи чистоћа и уређеност плажа и цијене први пут као категорија се ове године појављују. Иначе, анкетирање је почело у јуну и резултате ћемо имати крајем октобра или почетком новембра, казао је Вуковић.

Вуковић каже да очекује да се цијене које су током сезоне у септембру редукују када је смјештај у питању, односно да ће се нормализовати за наставак постсезоне.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here