ЗХМП ЦГ; ЕДУKАЦИЈА СЛУЖБЕНИKА УПРАВЕ ПОЛИЦИЈЕ И СЛУЖБИ ЗАШТИТЕ И СПАШАВАЊА

Завод за хитну медицинску помоћ Црне Горе је данас (четвртак, 18. новембар) у згради Академије знања у Будви у оквиру пројекта RACE (трка за живот) реализовао једнодневну едукацију за службенике Управе полиције и Служби заштите и спашавања из Херцег Новог и Kотора.

Kако је саопштено из Завода, едукација је организована за по 10 службеника из ЦБ Херцег Нови и ОБ Kотор, као и за 15 службеника из Служби заштите и спашавања из Херцег Новог и Kотора. Завод је, такође, дан прије у Дому солидарности у Сутомору, одржао истовјетну едукацију за 20 службеника из Управе полиције; по 10 из ЦБ Бар и ОБ Улцињ, као и за 20 службеника из Служби заштите и спашавања из Бара и Улциња.

Службеници Управе полиције и Служби заштите и спашавања су прошли тренинг пружања прве помоћи и обуку коришћења аутоматског екстерног дефибрилатора (АЕД) у циљу побољшања доступности и квалитета пружања хитне помоћи.

Пројекат RACE се финансира кроз Interreg IPA програм прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020 и подразумијева усклађивање и унапрјеђење хитне медицинске услуге (EMS – Emergency Medical Services) у циљу постизања веће ефикасности и професионалности у очувању људских живота, као и пружања заједничког одговора у случају већих, масовних несрећа на програмском подручју.

Свим учесницима по завршеној обуци уручен је едукативни и промо материјал.

Очекивани пројектни резултати биће постигнути кроз побољшању доступност и приступ EMS мрежи у прекограничном подручју набавком неопходне техничке опреме, тренинг програме за немедицински кадар у пружању прве помоћи, израду заједничког протокола сарадње у случају веће несреће и елементарне непогоде, те организацију показне вјежбе са 52 учесника.

Едукацију ће проћи 110 полицијских службеника и 110 службеника Служби заштите и спашавања из програмског подручја, најављено је из Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here