ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА ОД 1.ЈАНУАРА ПЛАТЕ ВЕЋЕ ОД 30 ДО 40 %

Министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић и представници репрезентативних синдиката здравства потписали су данас Грански колективни уговор за повећање зарада у здравству. У име Самосталног синдиката здравства, уговор је потписала др Љиљана Кривокапић, а испред Синдиката запослених у здравству Црне Горе, Небојша Радоњић.

-Данашњим потписивањем Гранског колективног уговора са репрезентативним синдикатима здравства, исупуњавамо оно што смо обећали прије годину дана да ћемо повећати плате запосленима у здравственом систему, тако да ће од 01. јануара 2022. године повећање зарада медицинском кадру бити веће од 30-40 одсто, а немедицинском кадру између 13-26 одсто, казала је након потписивања уговора министарка здравља.

Она је нагласила да се по први пут дешава да Влада Црне Горе иницира повећање плата у здравству, смањује неједнакост зарада, па највећи раст остварују запослени са нижим коефицијентима, а најмањи директори здравствених установа.

-Ово је још једна потврда да смо истрајали и били озбиљни у намјери да уважимо напоре и пожртвовање свих запослених у здравству, који су свој живот опредијелили бризи о ономе што нам је свима најважније, а здравље то свакако јесте. Такође, ово је и доказ да Влада и Министарство здравља воде одговорну политику према запосленима у здравственом систему, јер кроз ово повећање зарада желимо да утичемо на побољшање стандарда запослених у здравственом систему и враћања угледа професији која је деценијама била занемаривана“, истакла је др Боровинић Бојовић.

Она је подсјетила да је започет и процес улагања у опремање здравствених установа и набавку савремене медицинске опреме, како би и услови рада свих здравствених радника били приближни европском нивоу, а услуге које они пружају, како је казала, заиста је таква.

„ У нади да ћемо у години пред нама побиједити епидемију која је у претходном периоду паралисала све здравствене системе у свијету, желим свима срећне предстојеће празнике, добро здравље и благостање“, поручила је министарка здравља.

„ Срећна сам што је после оволико година бављења синдикализмом први пут да је ресорно министарство у садејству са Министарством финансија разматрало и повећало зараде запослених у систему здравства. До сада је увијек било да се боримо за мале проценте, а када имате стартни коефицијент низак свако повећање је недовољно“, казала је након потписивања уговора предсједница Самосталног синдиката здравства др Љиљана Кривокапић.

Она је истакла да је ово значајно повећање зарада потврда да Влада веома размишља о сектору здравства, као интелектуалној елити једног друштва и изразила очекивање да ће у наредном периоду имати задовољне здравствене раднике, са адекватним зарадама и условима рада.

Предсједник Синдиката запослених у здравству Црне Горе, Небојша Радоњић, похвалио је, како је казао, огромно повећања плата запослених у здравственом сектору, али и нагласио да ће се у наредном периоду залагати да се у већој мјери немедицински кадар у дијелу зарада изједначи са медицинским.
“ Иако сам задовољан са повећањем које је велико, морамо учинити све да сви људи који раде у здравственом сектору буду такође задовољни “ поручио је Радоњић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here