СЈАЈНА ДАНА ДИМАТ ДОЛАЗИ НА ХСФ

Херцегновски стрип фестивал (ХСФ), послије свог петнаестог издања, по мишљењима многих, једне од најбољих културних манифестација икада одржаних на овим просторима, улази у 2022. годину са реалним очекивањима добијања званичног статуса манифестације од државног значаја за културу Црне Горе.

Организатори смотре стрипа сматрају да испуњавају све приписане услове за статус манифестације од значаја за државу јер, како наводе у саопштењу, већ 15 година на сваком фестивалу у Херцег Новом шест дана борави и ствара више десетина најбољих свјетских умјетника и педагога девете умјетности.

– Наши гости, осим презентовања свог стваралаштва, преносе и знање младим умјетницима на радионицама. Фестивал је цјелокупна културна манифестација заокруженог визуелног, музичког, едукативног и промотивног садржаја, а захваљујући квалитету препознати смо у Европи као једна од најомиљенијих конвенција посвећених стрип стваралаштву, па сада то желимо и да институционализујемо – наведено је у саопштењу.

Од прољећа ове године у преговорима и договорима су са надлежним институцијама и испунили су све неопходне административне захтјеве, тако да ускоро очекују и рјешавање статуса.

– То ће нам дати додатни вјетар у леђа да наставимо са реализацијом циља и започете мисије да ХСФ, а тиме и Херцег Нови и Црна Гора, буду у самом врху свјетских манифестација посвећених деветој умјетности –   поручују из удружења љубитеља стрипова Херцегновски стрип фестивал.

У складу са таквом констелацијом и унапређењу манифестације, ХСФ је са Британским Савјетом у Црној Гори и Филмским центром Црне Горе договорио и званичну сарадњу у реализацији курсева из сторибординга које ће свим заинтересованим умјетницима, али и црногорским студентима држати Вилијам Симпсон (William Simpson).

– Вилиам је амбасдор нашег фестивала у свијету и од 2016. године је редовни дио ХСФ-а, а као главни сторибордер планетарно познате серије „Игра пријстола“ (Game of thrones) и један од свјетски најтраженијих умјетника у тој сфери, сигурно ће имати много тога да пренесе и научи полазнике мастерцлассова – објашњавају из ХСФ-а, додајући да је у плану да се курсеви одржавају неколико пута годишње и на више локација широм државе.

Међутим, њихове активности, као што су нас и навикли, нису само у том правцу, јер како наводе из ХСФ-а већ су спремни и врхунски умјетници који су потврдили свој долазак у Херцег Нови на 16. издање Фестивала које ће се сљедеће године одржати од 2. до 7. септембра.

– Прва од специјалних гостију за коју већ сада можемо рећи да је потврдила долазак на наш Фестивал је изузетна умјетница Дана Димат (Daniela di Matteo) из Француске, која је рођена у Италији, у Салерну, а прво институционално образовање цртања је имала у школи Комикса (Comix) Наполи, да би се 2009. године преселила у Париз и објавила први двотомни стрип „Сајдлајн“ (Sideline), „Осмондову аферу“ (The Osmond Affair), који ће Хуго БД поновно издати под насловом „Фудбалски бизнис клуб“ (Football business Club). Од 2013. године ради за најпознатију француску издавачку кућу Солеил, и то на стриповима „Авантуре с мора“ (Les aventuriers de la mer) (три тома Elfes T20, Elfes T25, Elfes T30), „Свилени мирис“ (Parfum de soie), а паралелно је радила и „Зачарани“ (Charmed) (2015) и „Земља чуда“ (Wonderland) (2016) за Зенескоп (Zenescop Entertainement). Тренутно је ангажована и на пројекту „Свјетска барокна епопеја“ (La baroque épopée du monde) који је ове године издала кућа Драку (Drakoo) – наводе из ХСФ-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here