ЗБОГ КВАРА НА МРЕЖИ, ЗАМИЈЕЊЕНА ЦИЈЕВ НА РАТИШЕВИНИ

Радници Техничке службе предузећа Водовод и канализација санирали су цијев у дужини 15 метара, због  губитка 67 одсто воде у зони Ратишевине.  У овом насељу биће измјештено и више водомјера, због боље контроле губитака и могућих злоупотреба корисника.

Како је за РТ ХН казао руководилац техничке оперативе херцегновског Водовода Горан Симовић, служба детекције је почетком октобра установила неправилности у зони Ратишевине:

 –  У систему водоснабдијевања Ратишевина је означена као зона 24, која се снабдијева са пумпе из Филтер станице Мојдеж.  На локацији удаљеној стотињак метара од пумпне станице приступили су отклањању квара на водоводној мрежи и замијенили су цијев у дужини 15 метара. Служба дектекције је установила губитке на мрежи. Биланс стања је однос произведене и фактурисане воде. Пумпа је произвела 872 метра кубна, док је потрошачима фактурисано 292 метра кубна воде, објаснио је Симовић.
Сама зона укључује 220 водомјера, од чега су 77 са потрошњом, док су 73 водомјера показала потрошњу нула:

– Закључаних водомјера има 55,  што показује да се ради о викенд кућама. Имамо сарадњу са Мјесном заједницом Ратишевина. Захтијевали смо од њих  да нам доставе списак, да бисмо лакше евидентирали све потрошаче и установили да ли има неких проблема. У овом случају одлучили смо се на санацију водоводне мреже, коју ради техничка оператива Водовода. Показатељ губитака на водоводној мрежи је 67 процената. Били смо принуђени на непопуларну мјеру, да измјестимо водомјер од потрошача на мјесто прикључења, како би контролисали систем и могуће злоупотребе свели на минимум. Радна јединица баждарница ради на измјештању водомјера, казао је Симовић.  

Иначе, пумпна станица Ратишевина једна је од 12 станица у систему водоснабдијевања.

Симовић је потврдио да се са проблемом великих губитака воде и злоупотребом система, херцегновски Водовод  сусреће и на пумпним станицама Жвиње и Лаловина у Kаменарима, док пумпне станице, које су  сређене немају или имају занемарљиве губитке, као што су пумпе Дели Радивоје, Панорама у Бијелој и друге.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here