НАГРАДА „ПРОФЕСОР ВУКО ВЕЛАШ“ – ПРИЗНАЊЕ ЗА ОЧУВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ

Ауторима најбољих радова на седмом литерарном конкурсу „Професор Вуко Велаш“ уручене су награде и признања у Павиљону Градске музике. Ученике су новчаним наградама и књигама професора Велаша, даривали Михајло Велаш и Небојша Рашо, предсједник НВО „Српски соко“, која је и организовала конкурс.

Уредник часописа „Слово“ Веселин Матовић поручио је награђенима да ће им ово признање бити најдраже у животу, јер је уручено за труд уложен у очување изворног писма, као темеља идентитета српског народа.

– Лијепо је, заиста, што се ово у Херцег Новом организује. Понављам да је то једна од најљепших манифестација, иако није бројна и чувена као многе друге. Видим да је почела да се увећава, ове године је учествовало преко 50 ученика – казао је он.

Честитке, према његовим ријечима, заслужују сви учесници конкурса, јер самим учешћем, како је казао, награђени су осјећањем да чувају и имају сазнање и свијест о значају ћирилице у времену када је она институционално нападнута на овим просторима. Он сматра да је маргинализовање ћирилице заправо покушај подјеле народа у Црној Гори по језику и писму.

Матовић је подсјетио на професора Вука Велаша, наставника српског језика и књижевности и нагласио вриједност књиге коју су најупјешнији ученици добили.

– Знајте да је то једна веома вриједна књига, која има своју будућност, која ће да живи, и мада ви нећете данас имати интересовања да је читате, али како будете сазријевали и вријеме буде пролазило, схватићете њен значај – поручио је Матовић добитницама награда.

Овогодишњи жири чинили су професори српског језика и књижевности Гордана Булатовић, Зорица Марковић и Никола Маловић, а теме „Моји родитељи“ и „Свештеник и ја“. Предсједник НВО Српски соко Небојша Рашо објашњава да су сваке године заступљене двије теме, једна духовна и друга световна.

– На конкурс је пристигао 51 рад, сви су доброг квалитета, зато смо и одлучили да подјелимо по три награде за свако мјесто. Сва три прва рада оцијењена су петицама, јер нису имали ниједну грешку, па би требало на основу неких нијанси одлучити најбољег. Овако је, мислим, поштеније, а видио сам то и у ранијим конкурсима – наводи Рашо.

Овогодишњи конкурс спроведен је скромно због епидемиолошких мјера, али Рашо се нада да ће већ сљедеће то бити у много бољој атмосфери.

Подсјећамо, прво мјесто освојили су: Ђорђе Павловић из ОШ „Дашо Павичић“, као и Марија Ралевић и Милош Глиговић из ОШ „Орјенски батаљон“.  Друго мјесто дијеле: Инес Песторић и Јелена Марић из ОШ „Илија Кишић“ и Лука Марковић из ОШ „Дашо Павичић“. Треће мјесто су освојили: Марија Кишић из ОШ „Милан Вуковић“, Божидар Сикимић из ОШ „Илија Кишић“ и Јустин Милојевић из ОШ „Дашо Павичић“, док је као најљепши оцијењен рукопис Тијане Живаљевић из ОШ „Орјенски батаљон“.

Додјели су, уз директоре новских основних школа и породицу Велаш, присуствовали конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић, предсједник Скупоштине општине Херцег Нови Иван Отовић, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић

Конкурс су подржали Фонд за избјегла и расељена лица и Србе у региону, Општина Херцег Нови, Црквена општина топаљско-староградска.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here