ЗБОГ КРШЕЊА МЈЕРА ПРИЈАВЉЕНО 80 ЛИЦА ОДТ-У

Основном државном тужилаштву, од почетка године, пријављено је 80 лица због кршењa мјера које су прописане у циљу спријечавања ширења корона вируса. Најчешће прекршена била је мјера забране кретања из објекта становања.

Од почетка епидемије Основном државном тужилашту пријављено је 250 лица, а за сваку прописану мјеру регистровали су кршење, казао је основни државни тужилац Никола Самарџић:

-Најчешће прекршена мјера била је напуштање објекта становања. Лица су затечена на улицама, некада и приватним журкама, кућним посјетама и слично.

Која казна ће бити изречена зависи од више фактора, додао је Самарџић:

-У пракси, казна зависи од низа околности, да ли је лице раније осуђивано, под којим околностима је извршено кривично дјело, какве су последице. Када предмет оде на суд, најчешће се изриче условна осуда лицу које није раније осуђивано. Често примјењујемо и одложено кривично гоњење, односно да лица изврше уплату у хуманитарне сврхе, након чега се одбацује. Прошле године обезбијеђено је 16.000 еура уплате, казао је Самарџић.

С обзиром на то да је у Херцег Новом на снази одлука о забрани напуштања општине, забиљежене су и злоупотребе потврда за напуштање општине. Ако лице више пута понови кршење мјера  може се изрећи казна затвора, али су у пракси то ријетки случајеви. Новчане казне су од 600 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here