Завршница међународног фестивала хорова-лауреат хор „Ипавска“

Лаурет Међународног фестивала хорова је хор „Ипавска “ Випава из Словеније, а   тродневна манифестација, биће завршена ревијалним концертом духовне музике данас у  цркви Светог Јеронима. Свим учесницима  додијељене су дипломе.

На фестивалу, у организацији Црногорске хорске асоцијације, учестовала су 24 хора из девет држава, а  предсједница жирија Јасенка Остојић казала је да је изузетно узбуђена јер је Херцег Нови имао два сјајна дана.

-Вјерујем да су житељи овога лијепога града осјетили шта се догађа и што су уживали јер су могли пратити ансамбле и на градским трговима. Ово је јако важно за Херцег Нови јер представља потврду да је изузетан културни град не само туристички. Привукао је заиста врхунске ансамбле из цијеле Европе и регије, казала је Остојић.

Организаторка Нађа Караџић успјела премостити оно што је многим фестивалима било тешко, а то је вријеме короне, додала је Остојић.

-Успјела је то задржати као једну активност и велика је вриједност привући један импозантан број јако добрих ансамбала. Гран при је отишао у Словенију, која је позната као врло развијена хорска земља и котира се у врху свјетске сцене. Драго нам је да смо и тако врхунске ансамбле привукли. И наша порука није само важно учествовати, него је важно и искуство које ће ансамбли добити у међусобном раду, слушању и дружењу.

Чланица жирија Тамара Адамов Петијевић казала је да је и прошле године имала част  да будем чланица жирија.

-Увијек је интересантно чути нове хорове, за неке знам, тако да сам у прилици да их пратим како напредују и мијењају. Из много земаља су дошли хорови, што је јако добро. Мислим да су први пут овдје Хорови из Румуније и Грузије, који нам доносе своје музичко наслијеђе које је фасцинантно. Из земаља регије има доста хорова. Лесковац је био занимљив јер су имали неколико хорова и у неколико категорија су се такмичили. Жао ми је што нема више хорова из Црне Горе и било би лијепо да их је у будуће више.

Директорица фестивала Нађа Караџић  истакла је да фестивал доживљава успон.

-Увијек кажем да може боље и сматрам да треба да буде најбољи фестивал хорова на Балкану. Даљим радом и развојном стратегијом мислим да ћемо успијети у томе. Моја визија фестивала је да доживи не европски него свјетски успјех. Херцег Нови има такве потенцијале управо за овакве фестивале.

Фестивал је окупио преко 800 учесника , а његова предност је како истиче Караџић што окупља и аматерске и професионалне хорове.

-То је прави спој. Ове године се пријавило доста хорова само за ревијалне наступе. Ове године проширили смо локације па су наступали и на Белависти и испод Сат куле. Велика нам је част што је са нама ове године представница Европске хорске асоцијације Јожи Вовк. Фестивал је кренуо правом узлазном путањом, казала је Караџић.

Марко Асурџић диригент женског хора „Новосадске шмизле“ казао је да су први пут наступали у Херцег Новом

-Мора да се истакне посвећеност организатора према диригентима и ансамблима и жеља да се хорско пјевање подигне на европски ниво. Црна Гора то има. Ја сам студент цетињске академије и увијек се радо враћам у Црну Гору.

Ансамбл Либеро из Живиница наступио је у такмичарском дијелу , а према ријечима вође Елведин Дино Муминовића, премијерно су  наступили тамбураши које су обновили послије 45 година.

-Не учествујемо први пут. Надамо се да ћемо се враћати сваке године јер је стварно прелијепо. Организација је на врхунском нивоу,

Подршку фестивалу пружили су Општина Херцег Нови, Секретаријат за друштвене дјелатности, Секретаријат за културу и образовање и Херцег фест.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here