Обиљежен вијек милосрђа, родољубља и традиције КСС Херцег Нови

Коло српских сестара Херцег Нови прославило је вијек постојања свечаном академијом „Путем милосрђа, родољубља и традиције“ у Дворани Парк на којој је, уз богат културно-умјетнички програм, промовисана монографија Кола аутора Небојше Раша.

Јубилеј је честитао предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и захвалио на несебичној љубави према човјеку и исконским вриједностима.

-У вијек рада и хуманости стало је доста тога. Свако вријеме носило је своја искушења, а мјесто на којем је настањен наш народ као да је предодређен да вјечито буде на раскршћу. Различити ратови, економске кризе, погроми, санкције тражили су руку помоћи. У томе је немјерљив допринос пружило Коло српских сестара, казао је предсједник Катић.

Подсјетио је на значајне хуманитарне и едукативне активности Кола још од његовог оснивања у Херцег Новом 11. новембра 1923. године, као првог У црној Гори, а тада је на челу била Олга Комненовић.

-Уз отварање занатске школе за дјевојке, стипендирање и организовање народних и ђачких кухиња, на иницијативу Кола у Херцег Новом је основан антитуберкулозни државни диспанзер који је омогућио да се лијече и грађани лошијег материјалног стања, да имају његу и бесплатне лијекове па чак и храну. Импресиониран сам чињеницом да су у само једној од акција 1936. године обукле 130 сиромашних ученика нашег града, истакао је Катић.

Како је казао, једнако се диви и данашњим постигнућима сестара које показују бригу према суграђанима слабијег социо-економског стања, старима и напуштенима, а њихов допринос је био немјерљив у помоћи коју су пружиле избјеглима, али и народу на Косову и Метохији.

-У име свега онога што сте до сада оствариле и завјета да истим путем настављате даље, знајте да у Општини Херцег Нови имате пријатеља и велику подршку и у данима који слиједе. Ваш рад и залагање препознали смо као важно за цјелокупно друштво из разлога што ваше милосрђе не познаје границе, не прави разлику у вјерама и нацијама. Ваш једини мотив је помоћи човјеку, а то је највећа људска врлина и дјело које је вјечно, казао је предсједник Катић и чланицама херцегновског али и свих осталих Кола пожелио да и даље траје њихова „мисија племенитости, хуманости, родољубља, да је преносе на млађе генерације за добробит и на понос цијелог друштва.

Чланице херцегновског и Кола из Србије, Републике Српске и цијеле Црне Горе поздравила је предсједница Сабора кола српских земаља и дијаспоре Сенка Дурутовић, предсједница КСС Никшић, и уручила икону Рођења Пресвете Богородице предсједници херцегновског Кола Драгици Спаић. Потом је услиједило обнављање заклетве да остају одане хуманом позиву родољубља, духовности и човјекољубља.

Говорећи о монографији „Стотину година Кола српских сестара“ аутора Небојше Раша, уредник протојереј Шпиро Живковић се осврнуо на историјат и значај овог удружења истакавши да су чланице Кола кроз небројено добровољних акција пружиле не само материјалну помоћ потребитима, већ су кроз бригу, интересовање и љубав, храбриле, јачале, подизале и повезивале палог човјека са „Извором наде”.

-Свим људима, и добре и лоше воље, препоручујем да прочитају ову књигу. Оним добре воље да се читајући податке о раду херцегновског Кола српских сестара утврде у доброј вољи и укључе у добротворни рад помажући активности Кола, а оним лоше воље да увиде да постоји много више оних са добром вољом и да се увјере како добротворни рад и милосрђе обогаћују и оплемењују сваку душу, те да се и они преобразе у оне „добре воље“, јер „никад није касно да постанемо добри”, како каже норвешка књижевница Нини Рол Анкер, или како је то још дав но рекао Езоп: „Ниједан чин доброте, без обзира колико мален, није узалудан, казао је протојереј Живковић.

Чланице данашњих Кола достојно носе име својих претходница, казао је аутор монографије Небојша Рашо.

-Када се осврнемо уназад стотину година на велика дјела које је Коло српских сестара Херцег Нови подузело, можемо слободно рећи да чланице помажући и саосјећајући са мукама и невољама других, чувајући националну свијест и традицију, достојно носе име које су прославиле Делфа Иванић, Надежда Петровић, Љубица Луковић, Олга Комненовић и многе друге сестре широм српских земаља. Коло не заборављају своје преминуле чланице, добротворе и задужбинаре – особина која не краси нас Новљане када су у питању многи наши заслужни грађани и задужбинари. Посебно се захваљујем др Ђуру Мусићу на мемоарским подацима о Колу, Предарагу Спајићу за документа о Женској занатској школи и Рајку Милосављевићу на фотографијама школе, а све то помогло је да се расвијетли рад Кола до 1941. године“, казао је Рашо и Колу пожелио да, као и до сада, „храбри гдје се малаксава, подиже гдје се пада, помаже тамо гдје се посрће и кријепи гдје снага и моћ пријете да издају.

Комплетан добровољни прилог који су суграђани и гости приложили за монографију биће употребљен за набавку дрва за огријев породицама лошијег материјалног стања.

За сталну подршку и допринос раду, Коло српских сестара ХН је додијелило повеље Општини Херцег Нови и Николи Никши Гојковићу, као и захвалнице пријатељима и сарадницима.

У програму су учествовале солисткиње Милица Досковић и Данка Стојиљковић, затим Новица Зечевић, Ђуро Познановић и Душан Тадић.

Академији коју је на почетку благословио савински игуман Макарије, присуствовали су и амбасадор Руске федерације у ЦГ Владислав Маслеников, конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, архијерејски намјесник херцегновски Обрен Јовановић, предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић са сарадницима, потпредсједник Општине Мирко Мустур, одборници локалног парламента и представници установа чији је оснивач Општина.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here