ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА ТВРЂАВИ МАМУЛА У ЈУНУ

Завршетак свих радова на острву Ластавица планиран је за јун ове године, наведено је у информацији коју је Влада разматрала на последњој сједници. Наредних мјесеци очекује се интензивирање конзерваторских радова, уграђивање опреме, уређење терена, постављање спољне расвјете и хортикултурно уређење. Укупна инвестиција ће према посљедњим информацијама инвеститора прећи 30 милиона еура, а у реализацију пројекта до сада је уложено 20,9 милиона еура.
Тренутно отворено питање у реализацији пројекта представља успорена динамика радова на постављању кабла у оквиру изградње 10 киловолтног електроенергетског вода од ТС 35/10kV Клинци до Арзе на Луштици.

Тврђава Мамула -фото архива РТХН из септембра 2021.

-С обзиром на то да је пројекат реконструкције тврђаве Мамула на острву Ластавица од стране Владе Црне Горе препознат као приоритетни пројекат у области туризма, као и да је динамика реализације овог пројекта директно у вези са реализацијом постављања наведеног кабла, неопходно је да у наредном периоду активности на рјешавању овог питања буду приоритет у даљем поступању ЦЕДИС-а, наведено је у информацији.
Уговор о дугорочном закупу острва Ластавица са тврђавом Мамула, потписан је 23. фебруара 2015. године између Владе Црне Горе и компаније Ораском из Швајцарске. Период трајања закупа је 49 година, а рок тече од 10. јуна 2017. године.
Уговором је предвиђена реконструкција тврђаве у јединствени хотел музејског карактера, категорије 5 звјездица и капацитета 34 хотелске собе, са угоститељским објектима, спомен собом, спортским, едукативним и пратећим садржајима, а све у складу са конзерваторским условима.

Тврђава Мамула -фото архива РТХН из септембра 2021.

Висина уговорене инвестиције је 15 милиона еура, а инвестиционим програмом је предвиђено да ће до 200 радних мјеста бити директно и индиректно отворено током рада ризорта, односно да ће кроз пројекат током првих 10 година држава приходовати 7,5 милиона еура по основу комбинованих прихода, не рачунајући закупнину.
У менаџменту компаније тренутно је 17 запослених, од којих су 15 црногорски држављани а двоје страни. За радове на адаптацији и реконструкцији тврђаве Мамула је ангажовано 16 подизвођачких фирми, а број радника на острву је од 90 до 120 на дневној основи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here