Завршена процјена вриједности Института, резултати ће показати реалну вриједност акција

Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине завршило је процјену вриједности Института „Др Симо Милошевић” у Игалу која је од круцијалне важности, јер ће то показати каква је вриједност те здравствене установе а на основу тога ће се основати и нове цијене и вриједност акција.

Тиме је отворена могућност да се на компетентан начин разговара са мањинским акционарима, казао је за РТЦГ потпредсједник Владе за рад, образовање, здравство и социјалну политику Срђан Павићевић.

Говорећи о јако лошој ситуацији у једној од најзначајнијих здравствених установа која је и бренд наше државе, он је казао да је рјешење на помолу и да се ради све да се спаси благо које има наша земља. Истиче да раде све и да радницима исплате плате које касне већ четири мјесеца.

Срђан Павићевић, потпредсједник Владе за рад, образовање, здравство и социјалну политику

– Кад смо направили Комисију да ријеши проблеме, њу су сачињавали сви ресорни министри које дотиче тема Игала, представници менаџмента и Општине и сви смо били на великој раскрсници куда повести Институт Игало. Нашли смо концепт како изаћи из кризе али имали смо дилему да ли ићи у стечај или треба да добије званичну државну помоћ која подразумијева пакет финансијске помоћи за спас Института – наводи Павићевић.

Подсјетио је да су се одлучили за план спашавања ове важне здравствене установе, али да су врло брзо наишли на нове проблеме.

– Рјешење је на помолу, јер после усвајања пакета мјера остало је да се направи адекватна процјена вредности Института. На потезу је Министарство којим руководи Јанко Одовић. Очекујем сједницу Комсије, а процјена је завршена колико сам упознат и вредност Института је битан фактор и то треба да се објави – истиче Павићевић.

Рјешење је тражено и у сарадњи са мањинским акционаром Жарком Ракечевићем, који посједује 27,6 процената, навео је Павићевић и истакао добру комуникацију са њим.

– Покушали смо да нађемо рјешење. Питање је било да ли ће он са државом да крене да се спаси Игало или да уступи своје акције држави, па да она буде власник преко 66 одсто акција и да Влада онда сама води кораке. Он је вољан да прода акције и помињао је цифру од пет милиона, а као врстан економиста сигурно да је све узео у обзир – прича Павићевић.

Павићевић истиче да је захвалан радницима на стрплејњу и храбрости јер четири мјесеца издржавају без примања.

– Пакет спашавања Института иде каскадно, а прва је помоћ малих вриједности и она се не даје за плате и по закону она може да ријеши текуће проблеме у пословању. Онда иде пакет за спашавање од десет милиона еура и ту се у оквиру шест мјесеци мора одржати солвентност самог Института – плате, дугови, ослобађају се рачуни који су блокирани – појашњава он

Ако план буде задовољавајући Агенција за заштиту конкуренције контролисаће тај документ и у моменту кад га одобре почиње реконструкција Института Игало.

– Ту се рачуна промјена начина рада, броја запослених, квалитета понуде, покушаће да се усклади понуда са најновијим трендовима. На бази квалитета тог програма отвара се могућност повлачења много већих средства и до 50 милиона еура и онда имате начине да правите нови бренд – истакао је Павићевић.

Казао је да раде на томе да исплате једнократну помоћ запосленима, да им се омогући да економски издрже док не крену са примјеном пакета од 10 милиона еура. Исплату зарада радницима спречава блокада рачуна због дуга Југобанци АД.

Извор Радио телевизија Црне Горе

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here