Завршена је санација дијела челичног цјевовода у Конавлима

Фото: Водовод и канализација ДОО Херцег Нови

Саниран је дио трасе челичног цјевовода кроз Конавле, у дужини од 200 метара, гдје се налази главна доводна цијев ДН 600, чија је безбједност била угрожена након што је 2018. године дошло до одрона земље, попуштања габиона и мањих потпорних зидова који обезбјеђују жељезничку пругу у Чилипима. Овим цјевоводом до Филтер станице „Мојдеж“ долази 400 до 460 литара у секунди, а приликом извођења радова није дошло до прекида водоснабдијевања.

Како инвестиција није реализована како је договорено, кроз капитални буџет Општине за 2019. и 2020. годину, а због важности проблема и тренутне финансијске ситуације у Општини, предузеће Водовод и канализација обавезу преузима на себе, наводи Мићo Стојановић из Техничке службе Водовода.

Фото: санација трасе кроз Конавле

– Покренут је отворени поступак Јавне  набавке, а процјењана вриједност била је 165.290 еура без ПДВ-а. Изабран је ДОО „ЦмЦ“ Гроуп инжињеринг, савјетовање и заступање“ из Херцег Новог, са којим је склопљен је уговор 12.08.2021. године. Радови су започети 21. октобра 2021. године, а завршени 15. априла 2022. године, а подразумјевали су двије фазе. Изградњом армирано бетонских стубова, као и новог потпорног зида, у дужини од 200 метара на овом дијелу трасе, трајно је обезбјеђена стабилност жељезничке пруге а самим тим и стабилност и сигурност положеног челичног цјевовода ДН 600, који је грађен у периоду 1979-1980. године. Све вријеме трајања радова „Водовод“ је обављао стручни надзор. Вриједно је напоменути да је извођач „ЦмЦ Гроуп“ испоштовао све уговором предвиђене клаузуле, а посебно: времске рокове извршења радова, као и цијене, не одступивши  ни по чему од ставки из склопљеног уговора. Наиме, уговор је потписан прије скоро годину, а од тада су се цијене многих производа значајно промијениле, на домаћем и свјетском тржишту, казао је Стојановић.

Објашњава да је санација овог дијела трасе била неопходна из бојазни да би у случају ескалације хаварије, односно, пуцања цјевовода, била нанесена значајна метеријална штета у Конавлима, а  становници општине Херцег Нови би мјесецима остали без главног дотока воде.

– Важно је напоменути да приликом извођења радова није дошло до прекида водоснабдијевања. Овим цјевоводом са водостана Плат до Филтер станице „Мојдеж“ долази 400 до 460 сец/лит. Ова количина је довољна за снабдјевање водом  свих потрошача, и без укључења локалног изворишта Опачица, у периоду од девет  мјесеци годишње. Само љети због повећане потрошње додатно се користи и вода из Опачице, казао је Стојановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here