Завршен пројекат реконструкције тврђаве Шпањола

Пројекат реконструкције тврђаве Шпањола, који подразумијева њену пренамјену у културни хаб је завршен и добио је сагласност Управе за културна добра. Сада предстоје  археолошка истраживања, али и обезбјеђивање средстава за тај посао.

Министарство културе и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) спровели су Међународни конкурс за иновативно идејно рјешење ревитализације културне баштине – Тврђаве Шпањола. Прву награду освојио је тим младих архитеката, а у пројекат је укључен и Новљанин Вук Чворо. Према ријечима Јована Суботића из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу циљ је да тврђава постане мјесто гдје ће током цијеле године умјетници моћи да стварају.

-Сада знамо како ће изгледати тај будући пројекат тврђаве Шпањола која ће добити своју пренамјену односно постаће културни хаб, мјесто које ће да живи цијеле године и умјетници моћи да стварају у разним доменима умјетности, од радионице са дрветом до фотографије, стрипа, ликовне и музичке умјетности, на отвореној сцени која ће бити доступна за разне врсте програма, театар, сценске програме, камерне концерте. Све изгледа лијепо, казао је Суботић.

 Прије пар дана у Општини је организована презентација пројекта.

-Представници УНДП, Министарства културе и Општине ХН заједно су радили на овом пројекту нешто више од двије године и заиста је велико задовољство докле је то дошло. Највећи је сада изазов пред нама. Вриједност пројекта је процијењена на 4 милиона еура плус ПДВ. Са данашњом инфлацијом могуће је да је та сума већа. Буџети ни Владе ЦГ , Општине ХН , али и европских пројеката не могу одједном покрити ту суму и сада је изазов прикупити довољно средстава из разних извора да у етапама реализујемо овај пројекат, казао је Суботић.

Први корак, објашњава он, је да на јесен спроведу детаљна археолошка истраживања .

-Прошле године смо радили сондажна истраживања у сврху израде пројекта. Сада је неопходно одрадити детаљна истраживања чија је вриједност процјењена на 100. 000 еура. Општинским буџетом опредјелили смо 20.000 еура и сада је потребно да Министарство културе и УНДП сагледају колико средства је могуће да они издвоје у текућој години за спровођење тих радова.

Како истиче Суботић, пред нама је узбудљив период када ћемо нашу тврђаву не само обновити већ и валоризовати. Кључно је, каже, сачувати објекат и његову заштићену цјелину, да се у будућности ово утврђење реконструише уз примјену свих конзерваторских мјера и принципа, уз неопходна прелиминарна археолошка и архитектонска истраживања, те да се објекат валоризује са јасном намјеном, у циљу одрживог коришћења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here