У част Ива Андрића – за осам дана девет програма у Кући нобеловца

„Иво Андрић – наш савременик“ назив је манифестације коју је поводом 130 година од рођења нашег нобеловца иницирала Гордана Поробић Крцуновић, а реализатор је ЈУК „Херцег Фест”. Програм, који обухвата отварање нове изложбене поставке биће реализован у Кући нобеловца Ива Андрића од 26. јула до 2. августа, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре.

Свечано отварање манифестације “Иво Андрић наш савременик“ заказано је за 26. јул у 11 часова након чега ће услиједити предавање „О личности и дјелу Ива Андрића“. Говориће академик Јован Делић и књижевник Иван Негришорац, а програм ће водити Драмска умјетница Жана Гардашевић. Иницијатор пројекта је Гордана Поробић Крцуновић.

Фото: Гордана Поробић Крцуновић

– Поред учесника у програму, академика, универзитетских професора, књижевника и пјесника, централни дио програма чини отварање изложбене поставке у Кући нобеловца Ива Андрића. Кућа је сачувала аутентичан спољашњи изглед, а 27. јула ће добити аутентичан садржај, експонате који чине дио намјештаја који се некада налазио у Андрићевој кући, дио личних ствари, слике, нацрти за костиме Милице Бабић.

У оквиру манифестације биће уприличен и програм “Пјесници о Андрићу”, гдје ће уз књижевника Будимира Дубака говорити и Новљанка Вишња Косовић.

Фото: Вишња Косовић

– Говорићу о односу Његоша и Андрића у духовном смислу, а управо тај однос је јако битан за Херцег Нови. Зато, не могу а да не прокоментаришем назив манифестације који је симболичан – Иво Андрић, наш савременик. То много штошта каже, а у прилог томе је и однос Његоша и Андрића. Они су велики умови, ванвремени људи. Припадају свим временима и просторима, казала је Косовић.

Руководство Куће нобеловца Ива Андрића успјело је да пронађе оригинални намјештај и личне предмете који ће сада бити дио трајне поставке у кући писца, прича организаторка Јована Вујовић.

Фото: Јована Вујовић

– Оно што је у мени пробудило жељу да кренем у потрагу за намјештајем је то што је кућа након ревитализације изгледала сјајно, али је став посјетилаца да недостају неке личне ствари које су некада биле у кући. Поставку је и овог пута радила Татјана Корићанац, музејски савјетник у пензији која је била кустос у Музеју Ива Андрића у Београду.

Манифестација која ће трајати до 2. августа окупиће 19 учесника из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here