Завршен Међународни фестивал фолклора – чување традиције и потврђивање пријатељства

Концертом друштава из Европе, региона и Црне Горе, синоћ у Дворани Парк, завршен је тродневни VII Међународни фестивал фолклора, у организацији КУД „Игало“. Публика је уживала у љепотама традиционалних игара и пјесма.

Уз домаћина КУД Игало, наступили су Association of Syrrako of Ioannina  i Omilos Ethimotopikon Ekdiloseon Lehena из Грчке, ХКД „Напредак“ из Горњег Вакуфа, КУД „ФРА“ Чачак, Kамерни хор Полифониkа из Минск-a Бјелорусијe.

ХКД „Напредак“ из Горњег Вакуфа први пут је наступило у Црној Гори, а према ријечима предсједника Николе Мартиновића, одушевљени су гостопримством.

-Одушевљени смо људима овдје, обичајима и културом. Све похвале за организатора ове смотре. Друштво смо обновили 2021. Године, имамо 130 чланова и најбројнија је фолклорна секција. Имамо још тамбурашки састав и информатичку секцију. Најмалађа чланица нам има шест година, а најстарији 75 година, казао је Мартиновић.

КУД „Игало“ од 1990 године сарађује са КУД Фра Чачак, казао је умјетнички директор Младен Ристановић.

-Чувамо то наше пријатељство. То су дивни људи. Ми волимо да дођемо овдје. Наши пријатељи долазе у Чачак на манифестације Купусијада, Гуча и наш фестивал „Са Овчара и Каблара“.

На фестивалу су наступили најмлађи чланови овог друштва које има око 100 чланова.

-Старији чланови нашег друштва наступали су на овом фестивалу и они знају колико је лијепо овдје. Циљ ми је био да дођу млађи и да они наставе ову сарадњу и покажу шта знају.  Друштво водим већ 48 година и драго када неко каже да су добри, казао је Ристановић.

Предсједник КУД Игало Игор Симовић захвалио је свим ученицима фестивала, али и Општини Херцег Нови, Херцег фесту, Туристичкој организацији и бројним спонзорима који су им помогли организацију фестивала.

Подсјећамо, учесници фестивала дан раније наступили су у Бијелој.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here