Започета вакцинација против ХП вируса, за Херцег Нови опредјељено 150 доза

Имунизација дјевојчица узраста од девет година вакцином против ХП вируса, која је званично уведена у редован календар вакцинација, започета је данас. Министарство здравља и Институт за јавно здравље опредјелили су 150 доза за херцегновски Дом здравља.

Како објашњава педијатар Др Маја Поповић, тај број вакцина опредјељен је јер је толико дјевојчица тог узраста у Херцег Новом које би требало да приме вакцину.

– За сада имамо толико доза. То је планирано, зависно од одзива дјевојчица 2013. годиште, а надамо се да ће доћи до проширивања на остале генерације не баш велике дјеце, како нам је речено на састанку са министром здравља и директором Института. У плану је проширивање на дјецу између девет и 14 година – наводи она.

Вакцина се даје у двије дозе у размаку од шест мјесеци, а након друге дозе дјевојчица је потпуно заштићена.

Поучени искуством из развијених земаља Министарство здравља и институт одлучили су се за модел вакцинације једне генерације дјевојчица, наводи др Поповић.

– Гледамо да 100% вакцинишемо једну генерацију, а ефекте ћемо имати у неком касније периоду. Генерацију девет година узели смо јер је доказано да је имугеност највећа. Резултати које очекујемо од вакцинације су најбољи. Јако је важно вакцинисати дјецу прије него што започну сексуалне односе – објашњава др Поповић.

Она сматра да је добро да се и старија, сексуално активна, дјеца вакцинишу, али резултати борбре против овог вириса свакако су бољи код имунизације прије ступања у сексуалне односе.

Вакцина је, како је казала, веома скупа, због чега је и наручен релативно мали број, а нежељене реакције до сада нису доказане код популације у државама које ову имунизацију спроводе већ неколико година.

– Реакције најчешће могу да буду локалне, као и код већине вакцина коју примају бебе и старија дјеца. У ствари, најчешће рекације су оток, бол и црвенило на мјесту убода. Понекад се догоди код мало веће дјеце да то буде синкопа или колапс због самог примања вакцине, а не због неке њене компоненте – казала је др Поповић.

Из Дома здравља позивају родитеље и дјевојчице да се заинтересују за иминузацију и закажу прегледе кроз савјетовалиште, јер као и код сваке вакцинације, прије апликације потребно је обавити здравствени преглед.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here