Закупци плажа очекују веће разумијевање државе за њихове проблеме

Припреме за предстојећу туристичку сезону су почеле. Закупци плажа до 1. маја требало би да уреде купалишта, како би спремно дочекали госте. Туристички привредници на подручју Општине Херцег Нови, очекују разумијевање државних инистутуција за проблеме, са којима се суочавају током цијеле године.

Хронични проблем свим закупцима плажа од Улциња до Игала, представља што се током године приликом невремена и јаког југа нанесу велике штете на купалиштима, што закупци морају да санирају, оцјењује за РТХН  туристички привредник и закупац плаже Слободан Радовић Крушо:

Слободан Радовић Крушо

– Од јаког југа и великих таласа, посебно велике штете се нанесу закупцима, који имају пјешчане плаже. То се дешава сваке године, ове посебно и то је нешто с чиме се морамо суочити. Мислим да постоји мало разумијевања, у санацији тих штета када је у питању ЈП Морско добро, са којима сви имамо уговор. Требало би имати више слуха за учествовање у санацији купалишта, о чему имамо доказе. Нису то приватна купалишта, него се за њих плаћају високи износи закупа. Мислим да би било важно и стимулативно дјеловало, када би се, дио закупа, зависно од величине купалишта и износа одбио један проценат за одржавање. Ми то сносимо као додатну инвестицију, јер морамо санирати штете, на које лично не можемо утицати, што је произведено природним процесем, који ми не можемо зауставити, објашњава Радовић.

Морско добро обавезује закупце да дио плажа ослободе од мобилијара:

– На плажи гдје сам закупац остављам слободан дио плаже. Сматрам да је купалиште, саграђено и опремљено на најмодернији начин и оцијењено је од корисника највећом оцјеном, направљено на неприступачном терену, давне 1997. године. Данас је једно од  најлуксузнијих купалишта на Црногорском приморју и захтијева пуно улагања током читаве године. Моја фирма не пропушта нити једно југо, нити пропушта да има стално присутну особу, која обавља чишћење свакодневно, током читаве године, навео је Крушо.

Радовић сматра да би параметар требало да буду већина корисника, који плаћају лежаљке, а послодавци (закупци) уплаћају ПДВ 21 одсто, директно држави и неопходно је направити разлику између луксузних и природних плажа. Такође, наводи да на овој плажи неће доћи до поскупљења и да ће купалиште Рафаело бити спремније него ранијих година, иако је ове године током зиме, имао више штете од јаких таласа и невремена.

Плаже у Баошићу биле су сређене и прије Празника мимозе, што је била обавеза закупаца на овом дијелу ривијере. Плаже се одржавају и током зиме, иако југо поново направило неред, потврдио је за РТХН један од закупаца плажа у Баошићу Небојша Илић:

Небојша Илић

– Од 2000-те године држим плажу, када је и формирано ЈП за управљање морским добром. Ми смо ове плаже урадили, са Морским добро смо били партнери. Море је било до парапета, задњих година смо насипали плажу, борили се, као што се сви боримо. Ове плаже су тако настајале, ми смо их стварали, наше породице овдје живе. Ми смо везани за ову плажу. Мислим да ће се наћи модалитет,формула како би направили уговор, са државом. Ово је велики труд, улагања цијеле године, зависимо од времена, а и сезоне су кратке, није да су то велике паре. Велика је мука, улагање свих нас, који држе плаже, оцијенио је Илић.

Подсјећамо, да је планирани тендер за давање купалишта у закуп одгођен за јесен. У сусрет туристичкој сезони, купалишта би требало да буду спремна до 1.маја, закључено је на недавно, одржаној сједници, представника ресорних министарстава и Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе Црне Горе.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here