Исти проблеми мјештана Убала због депоније Тисове греде

Физичко обезбјеђење санитарне депоније Тисове греде и видео надзор наредни су кораци које ће предузеће „Чистоћа“ предузети како би спријечило неправило одлагање отпада, договорено је данас на састанку директора предузећа „Чистоћа“ Александра Шкобаља, надзорнице депоније Милице Илић и начелнице Службе за инспекцијски надзор, Марије Бошковић са предсједником МЗ Убли Веселином Павловићем.

Мјешани Убала поново су надлежнима у локалној управи указали на бројне проблеме са којима живе због близине санитарне депоније Тисове греде, што је био повод за локацију посјете представници локалне управе.

Са депоније се шире непријатни мириси, често и дим од пожара, а прилаз депонији, а тиме и селу је уништен и није одржаван годинама, прича за РТХН Павловић.

Веселин Павловић, предсједник МЗ Убли

– Морали смо да уложимо жалбу због депоније и прилазног пута, који нити се поправља, нити одржава. Село не може да заживи од ове депоније. Видјећемо у наредних 15 дана шта ће се ријешити, шта ће надлежни предузети – наводи он.

Захтјев мјештана је боље одржавање депоније, чешће пресипање отпада, како би се умањила емисија непријатних мириса, али и санацију путева.

Према ријечима директора „Чистоће“ Алексадра Шкобаља, проблеми са којима се суочавају мјешатни Убала трају годинама, због чега они и одлазе из села.

Алексадр Шкобаљ, директор „Чистоће“

– Оно што ћемо да урадимо, како смо се и договорили, је да за 15 дана поново дођемо, да видимо да ли је ситуација на терену боља. Сигурно је да ћемо појачати контроле над депонијом, а у плану нам је и постављање видео надзора – најављује он.

Проблем за видео надзор, како наводи Шкобаљ, је недостатак струје, али анагажовно је физичко обезбјеђење.

На депонији су и данас видиљив трагови пожара из 2018. и 2020. године, прича Шкобаљ и додаје да одлагање комуналног отпада на депонији у Бару није исплативо за предузеће.

Предузеће је расписало тендер за набавку специјалног возила за одвоз отпада из рециклажног дворишта ка депонији на Ублима.

Надзорница депоније Милица Илић увјерава да се на депонији отпад тампонира редовно и довољним количинама земље.

Милица Илић, надзорница депоније Тисове греде

– Све по уговору је испоштовано. По количини смећа посипа се одређена количина земље, односо тампона. То се сваки мјесец редовно насипа и доносе се довољне количине змеље. Колега и ја контролишемо и бројим камионе, све је то испоштовано како треба – истиче она.

Наредни састанак ће, да подсјетимо, бити одржан најдаље за двије седмице како би дефинисали да ли је дошло до побољшања ситуације у вези са депоновањем отпада на Тисовим гредама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here