Заједнички гранични прелаз Зупци од 25. септембра

Мјешовита црногорско-босанскохерцеговачка комисија за праћење спровођења споразума између Владе Црне Горе и Вијећа министара Босне и Херцеговине о граничним прелазима за међународни и погранични саобраћај интензивирала је активности за отварање три заједничка гранична прелаза, сагласно закљученим споразумима.

Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова након састанка чланова овог радног тијела, Босна и Херцеговина-Управа за индиректно опорезивање, реализује Пројекат реконструкције граничног прелаза Зупци, у циљу стварања услова за успостављање заједничке граничне контроле на граничном прелазу Зупци – Ситница. Радови ће бити завршени до 25. септембра 2024. године, када се очекује отварање овог заједничког граничног прелаза. Уз овај, у плану је отварање и граничних прелаза Сћепан Поље – Хум и Клобук – Илино Брдо.

У оквиру припрема за љетњу туристичку сезону утврђене су мјере за усклађивање промета путника и роба и координацију активности граничних служби обје државе  – граничних полиција, царина, граничних ветеринарских и фитосанитарних инспекција, у циљу поједностављења преласка границе, посебно, на најфреквентнијим граничним прелазима, водећи рачуна да приоритет буде безбједност држава и грађана. У том смислу, регионални шефови граничних служби ће свакодневно размјењивати информације, идентификовати проблеме на граничним прелазима и обезбиједити функционалност и брже спровођење граничних процедура.

Констатовано је да су усаглашени и парафирани протоколи о преносу роба које подлијежу ветеринарском и фитосанитарном инспекцијском надзору у режиму пограничног саобраћаја и очекује се њихово потписивање у организацији министарстава вањских послова двије државе.

Заједнички је констатовано да су министарства унутрашњих послова и граничне службе обје државе, закључивањем и спровођењем споразума о државној граници, граничним прелазима, пограничном саобраћају и заједничким патролама граничних полиција, дали допринос унапређењу и развоју добросусједских односа Црне Горе и Босне и Херцеговине и напретку регионалне сарадње у цјелини.

Састанком су руководили предсједник црногорског дијела Заједничке црногорско–босанскохерцеговачке комисије, Милан Пауновић и предсједавајући босанскохерцеговачког дијела Заједничке црногорско–босанскохерцеговачке комисије Ермин Пешто, а учествовали су чланови Мјешовите комисије – представници министарства унутрашњих послова/министарства сигурности БиХ, граничних полиција, управе царина/управа за индиректно опорезивање, управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове/Управа БиХ за заштиту здравља биља и Канцеларија за ветеринарство БиХ и представници других органа, по позиву.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here