ДПС Херцег Нови: Јама

Из Општинског одбора ДПС Херцег Нови упутили су саопштење које преносимо у цјелини.

– У Херцег Новом постоји само једна средња школа и носи име по југословенском пјеснику, писцу, учеснику Народноослободилачке борбе, Ивану Горану Ковачићу. Сигурно најпознатијем по поеми “Јама”, која је настала у Другом свјетском рату као испјевани протест против усташких покоља над становништвом и као велика политичка и људска осуда злочина.

Крајем јуна 1943. године, након офанзиве на Сутјесци, рањен, болестан и изнемогао, Горан (надимак којим се потписивао) се налазио са групом преживјелих партизана у једном селу близу Фоче. Тих дана су четничке трупе “чешљале” тај терен и хладнокрвно убијали преживјеле партизане. Са Гораном се налазио и професор са медицинског факултета у Београду др Симо Милошевић. Након што су их четници пронашли и заробили, обојици је пресуђено по кратком поступку, камом.

Осамедесет једну годину након тог убиства, испред школе у Херцег Новом која носи његово име, “поносни” матуранти прослављају крај школске године и почетак једног новог животног поглавља и све то уз четничке пјесме, као да желе да одају почаст убицама Ивана Горана Ковачића.

Поставља се питање шта су они учили из историје ове четири године?

Дјеца никад нијесу крива, али их неко озбиљно обмањује и користи за потребе ревизије историјских чињеница.

Да ли је ово антифашизам о којем нам причају представници власти?

Да ли ће нас овај фолклор из деведесетих увести у Европску унију?

Или нас доводе на обронке још једне институционалне, културолошке и друштвене јаме? – нaведено је у саопштењу Општинског одбора ДПС Херцег Нови.

2 COMMENTS

  1. А ко каже да морамо да живимо по комунизму а не по краљевини, зашто комунисти који су нас лагали и држали као и мило задњих 80 година??? Ова младост иде наприје а не уназад. Живјела наша дјеца !!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here