Захтјев за издавање УТ услова слати директно ресорном Министарству

Издавање урбанистичко-техничких услова тренутно није могуће преко локалне управе, односно Секретаријата за просторно планирање, већ су заинтересовани дужни да попуњен захтјев поштом шаљу на адресу Министарства просторног планирања, урбанизма и државне имовине.

Како за РТХН објашњава секретар за просторно планирање у Општини Херцег Нови, Владислав Велаш, Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине доносило је уредбу о повјеравању дијела послова из своје надлежности локалним самоуправама, која је продужавана на годишњем нивоу.

Владислав Велаш, секретар за просторно планирање

– То је све функционисало док је била важећа уредба, која је истекла 31. децембра и за сада још увијек није продужена, тако да од 1. јануара Општине нису надлежне за издавање УТ услова, већ Министарство. Сви захтјеви се подносе у Министарству, директно се уплаћује оних 50 еура таксе. Иста ситуација је и са Морским добром, јер ни њима нису продужили уредбу – наводи он.

Велаш подсјећа да је слична ситуација била и са ранијим Владама, те оцјењује  да ће овакав потез направити велики застој у издавању овог документа, а тиме и незадовољство грађана, јер ће захтјеви практично затрпати службенике у министарству.

– Свака општина је посебна, па и план. Неко ко ради у Херцег Новом мора добро да познаје план града. Није исто да ли неко из Херцег Новог издаје планове у Подгорици, Котору или Тивту, јер је сваки план специфичан и немамо један образац по коме би то могли брзо да радимо. Теоретски, горе би требало ангажовати неких стотинак људи, којима би само то био посао – сматра Велаш.

Уколико Влада настави са овом праксом, како истиче Велаш, предмети ће по пола године чекати рјешења, која локална управа може да изда за 20 дана.

Образац за издавање УТ услова налази се на линку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here