Задужбина Мусића на Белависти ускоро ће бити валоризована

Херцег Нови је познат по задужбинама, које су у аманет граду остављали  кроз историју знаменити Новљани. Један од њих, Никола Мусић је оставио задужбину на Белависти Манастиру Савина. Задужбинско здање, које је било руинирано, требало би да се ускоро валоризује, кроз изградњу мањег хотела. Почетак радова се очекује ове јесни.            

Адвокат Зоран Лазаревић предсједник Црквене општине Топаљско-херцегновске и правни заступник Манастира Савина, за РТХН је казао да је урађен обиман археолошко – конзерваториски елаборат зградe задужбине Мусића на Белависти, која је у власништву Манастира Савина:

Зоран Лазаревић

– Дуго се чекало да се појави неко ко ће да зграду задужбине стави у функцију на задовољсто манастира и нашег града. Урађен је обиман археолошко – конзерваторски елаборат. Радили су га најстручнији људи које овај град има, подсјетио је Лазаревић.

Након четири деценије пропадања, задужбинска зграда Николе Мусића Пођанина, која се налази у  Старом граду, коначно ће бити реконструисана и приведена намјени. Очекују на јесен да ће почети радови на изградњи хотела на Белависти, према обећању закупца објекта:   

– Од закупца објекта имамо тврдњу, а ради се о човјеку блиском цркви, да ће почети радове на реконструкцији здања, како би се тај објекат претворио у један лијепи, мањи хотел. Оно што је била воља задужбинара je да се средства која се остварују коришћењем задужбине, усмјере према монасима Манастира Савина. Имамо одличне одредбе уговора и закупац нас је испоштовао у потпуности. Са реализацијом пројекта биће сви задовољни, очекује Лазаревић, који је учествовао у креирању Уговора са инвеститором.

Подсјећамо, грађевина коју је Никола Мусић Пођанин тестаментом из 1835. године оставио Манастиру Савина страдала је у земљотресу 1979. године и од тада није било озбиљних улагања.

Митрополија црногорско-приморска,односно, Манастир Савина, потписали су са инвеститором Предрагом Драгојловићем из Београда Уговор о закупу задужбине на 30 година. Уз обавезну инвестицију у реконструкцију објекта, инвеститор ће плаћати закупнину која ће по вољи оставиоца бити намијењена школовању монаха.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here