За упис на Одсјек за примијењену физиотерапију Игало очекују велико интересовање

Основне студије на Одсјек за примијењену физиотерапију Медицинског факултета у Игалу за студијску 2024/25. годину моћи ће да упише 45 студената. Специјалистичке студије моћи ће да упише 10 студената, а на прву годину мастер студија на Одсјеку за примијењену физиотерапију моћи ће да се упише 15 студената.  За овај студијски програм влада велико интересовање, а тренутно на њему студира 285 студената,  каже руководилац студијског програма доц. др Душан Мустур.

-На овом студијском програму упис будућих бруцоша биће организован истовремено када и на другим факултетима Универзитата Црне Горе, у другој половини јуна. На конкурс се могу јавити сви који су завршили средњу школу медицинског, односно здравственог профила као и они који су завршили гимназију. Нема пријемног испита, а кандидати пријаву за упис подносе електронски, а у посебним случајевима пријаву могу да донесу у студентску службу Медицинског факултета у Подгорици. Кандидати који подносе пријаву у обавези су да приложе сва четири оригинална сведочанства о завршеним разредима средњег стручног образовања, оригинал дипломе о положеном матурском испиту, извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, диплому Луча или неку другу важну диплому. За овај студијски програм влада велико интересовање и квалитет доводи до тога да имамо и веће интересовање, а стручна пракса коју обављају у Институту Игало доводи до тога да ми доријамо висококвалитетан кадар, рекао је он.

Као неко ко је и сам из Института Игало и ко је од Института и добио шансу да се школује и да заврши и докторат и ужу специјализацију, др Мустур сматра да та установа образује и формира јако добар и квалитетан кадар.

-Ја сам јако, захвалан Институту „Др Симо Милошевић“, а захвалио бих се и Медицинском факултету који нама помаже и чији смо ми студијски програм. Захваљујући њима добијамо квалитетан кадар који нам је неопходан како бисмо квалитетно обављали и  клиничку праксу и како бисмо адекватно имали и предавања и вјежбе у оквиру овог студијског програма. Услови у којима радимо су захтјевни и надамо се да ћемо и од стране локалне власти која нас је помагала и до сада, када су били проблеми, наићи на разумијевање и у наредном периоду како бисмо имали адекватне услове. Највећи проблеми тренутно су везани за зграду у којој се ми налазимо, везани су за поправке и корекције које би требало да урадимо како би били још адекватнијији услови студирања, наводи Мустур.

Када је ријеч о просторним капацитетима, веома битну подршку пружа менаџмент Института Игало који, увјек када је потребно, даје просторије у оквиру  Друге фазе Института или конгресну дворану, ако је потребно за саме студенте.

-Ми традиционално имамо и студенте из региона. Највећи број њих долази из Републике Српске, односно БИХ, као и из Републике Србије, али, такође, постоји то интересовање које је традиционално и везано је управо за тај квалитет који добијамо. Нажалост, упознати  сте да државни норвешки програм не долази ове године у Игало, али морам да примјетим да велики број Норвежана самоиницијативно, приватно долази у Игало и користи услуге Института. Факултет за примијењену физиотерапију у Игалу превазилази значај за општину, јер заиста тај број од готово 300 студената је велики број и за ову нашу малу општину, поготову у оном периоду када немамо  сезону и доприноси развоју комплетне општине, каже Мустур.

Физиотерапеутска школа у Игалу основана је 1976. године као Виша, двогодишња школа. У складу са новим Законом о високом образовању, Виша физиотерапеутска школа је 2004. године трансформисана у Високу физиотерапеутску школу, а годину дана касније, Одлуком Управног одбора Универзитета Црне Горе и уз сагласност Министарства просвјете и науке Републике Црне Горе, преименована је у Факултет примијењене физиотерапије као организационе јединице Универзитета Црне Горе. Данас је у саставу Медицинског факултета Подгорица као њен студијски програм.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here