За реконструкцију Постројења за пречишћавање отпадних вода 4,9 милиона еура

Постројење за пречишћавање отпадних вода у Мељинама  било је у фокусу посјете министра туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Владимирa Мартиновићa Општини Херцег Нови. Поред тога, теме разговора у кабинету предсједника Општине Стевана Катића биле су и остали капитални пројекти, али и солидна посјета туриста у предсезони.

Како је за РТХН казао министар Мартиновић, у овом ресору препознали су значај рјешавања проблема Постројења, за шта ће из свог буџета издвојити скоро  5 милиона еура, а Управа за капиталне пројекте расписаће тендер.

Он је казао да је Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера за Херцег Нови, Тузи и Бар подржало пројекте водоснабдијевања, третмана отпадних вода са преко шест милиона еура.

Владимир Мартиновић, министар туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера

– Конкретно за Херцег Нови, пројект реконструкције Постројења за пречишћавање отпадних вода Мељине, вриједности око 4,9 милиона еура, је од виталног значаја. Херцег Нови је једна од кључних дестинација на туристичкој мапи Црне Горе, а инвестиције у инфраструктуру за третман отпадних вода директно утичу на очување чистоће и љепоте околине, што је пресудно за привлачење туриста. Ово је нарочито важно имајући у виду висок ниво туристичког промета који карактерише овај град, рекао је Мартиновић.

Општина Херцег Нови доставила је Министарству туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера захтјеве за подршку инвестиција из области водоснабдијевања, отпадних вода и отпада за Капитални буџет у овој години.

Мартиновић је подсјетио да је у јанура ове године Министарство покренуло пројекат кроз Техничку подршку Свјетске банке у вези процјене циркуларне економије на општинском нивоу, са фокусом на смањење употребе пластике за једнократну употребу.

Тренутно се, како је рекао ради пројектни задатак за наведену активност, кроз коју ће бити припремљена студија која ће пружити јасне препоруке и смјернице у циљу смањења пластике за једнократну употребу.

Министар Мартиновић је оцијенио и да се у Херцег Новом биљежи повећање броја туриста и ноћења.

– Ово су јако охрабрујући подаци, јер Херцег Нови је претходне деценије имао хронични недостатак хотелских капацитета због лоше приватизације ХТП Бока, рекао је Мартиновић.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, казао је да постоји одлична сарадња са Министарством туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера и посебно је захвалио на издвојеним средствима за Постројење за пречишћањавање отпадних вода.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Надам се да ћемо коначно са тим средствима заокружити пројекат, који нам је био велики проблем у претходном периоду. То је веома значајно за Општину Херцег Нови и за све грађане Новог, а наравно и за туристе који долазе у наш град, казао је Катић.

Предсједник херцегновске Општине је потврдио и да Херцег Нови  посјећује све више туриста.

– Имали смо рекордну Нову годину, рекордан Празник мимозе, за 1. мај смо, такође, имали рекордан број туриста. Око 30 одсто је константан раст у односу на претходну годину. Херцег Нови се враћа на старе дане славе и и сада смо  међу 10 градова у региону по укупном броју посјетилаца, што није био случај у претходних седам, осам година, казао је Катић и поновио да је инвестиција министарства у постројење за прераду отпадних вода од изузетног значаја не само за Херцег Нови, већ и за Црну Гору као дестинацију.

Рјешавање инфраструктурних проблема један је од предуслова за успјешну љетњу туристичку сезону, закључак је данашњег састанка.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here