ЗА ОЧУВАЊЕ БОЛНИЦЕ МЕЉИНЕ – „ХВАЛА ВАМ, НАЈБОЉИ СТЕ!“

Болница Мељине

Kада смо у јулу 2018. бранили Болницу Мељине огласио се и синдикат Радио Херцег Новог. Покренули смо и рубрику „Болница Мељине – моја прича“. Наког јучерашњег протестног скупа у Мељинама и истог повика и вапаја „СПАСИМО БОЛНИЦУ МЕЉИНЕ“ подсјетићемо на поруке које је вријеме само оснажило. Показали су то Новљани и присуством на јучерашњем протесту.

Порука  синдиката РТХН била је: Болница у Мељинама дио је душе Херцег Новог! Она је више од здравствене установе. Она је ближа и дража од најсавременијих болница у свијету. Она је међу нама дуже од цијелог НЕМИРНОГ вијека. Она је дио наших радости, наших брига и наших туга. Она је дио живота Новог. Када је бранимо треба да измјеримо, свако за себе, радост и тугу, бригу и срећу, бол и оздрављење које су протеклих деценија запослени у Болници Мељине дијелили са нама. Када осјетимо снагу тих емоција знаћемо и којом неизмјерном снагом треба бранити Болницу Мељине. Одмјеримо потом само срећу. Ону коју смо осјетили када је послије 40 година чекања у Мељинама отворено породилиште. Саберимо онда сву срећу, свих родитеља, свих који су се радовали свакој беби рођеној у Мељинама. Снагом такве среће и љубави треба рећи: Болница Мељине је НАША! Чувамо Болницу Mељине, а снагу којом то чинимо показаћемо на сваком новом протесту подршке.

За рубрику „Болница Мељине – моја прича“ писали су многи, дјеца, одрасли, љекари и књижевници.

Подсјетићемо: Рајна Тошић под насловом „Ожиљак, успомена ОЗДРАВЉЕЊЕ“! Никола Маловић, књижевник из нашег града поручио је „Одбијам да повјерујем како град који има болницу – под било којим образложењима – може да постане град који нема болницу. Херцег Нови има болницу, и то је има поодавно… Ако лупежима који су бацили око на Болницу, или тачније, болчничку локацију, кажемо: – Срам вас било! – само ће се насмијати. Временом им је образ постао дебео као ђон. Та врста више нема савјести. С обзиром да се стално угледају на лупеже још веће, све што отму им је мало, па су стигли дотле да отворено од народа отимају и оно што се никад не узима – народна Болница.Ту смо народну Болницу ми изградили, ми одржавали, кроз порезе и самодоприносе. То није Болница у Мељинама како многи мисле, него је то Болница на Савини. Савинска Болница смјештена је на мјесту гдје идилична дубрава са манастиром у коме станују и духовни љекари силази на пјену од мора, гдје је наугодније болеснику… Уколико би Херцегновљани изгубили Болницу онда бисмо испали највећи магарци, доказано анахрони – јер су Бокељи током историје знали да се изборе за своје повластице. Право на Болницу спада у основно. Не тражимо леба преко погаче.“

Огласио се и Антоније Пушић – Рамбо Амадеус: Морамо Болницу Мељине спасити…Треба о том мислит кад смо здрави! Дадо Милетић своју причу је насловио „Болница Мељине је наша кућа“ а Наталија Преочанин Самарџић „Са болницом на ти“. Писала је: „Колико смо пута ти и ја биле друге најбоље, ја са једне банде на грудима привијем неизвјесност и наду за ближњег, а ти са своје стручност и савјесност свог кадра, безусловно подариш својим пацијентима…Чини ми се могла бих роман да напишем саткан од свих тренутака који су наш очај претварали у тријумф…“

Ана Новаковић, као да је наставила претходну причу додала је „За Болницу! Нама и генерацијама које долезе“ а Радован Ралевић повикао „Рампа! Не дамо Болницу“. И Светлана Градинац, професорка српског језика и књижевности и реторике, подигла је глас за Болницу „с љубављу и поштовањем“ и навела  између осталог: „Смартам да Херцег Нови заслужује да има ту болницу која мора да буде надомак својих грађана. Та болница је важна и за туристе којих је све више на Херцегновској ривијери. Не сме све бити на продају и не може увек и искључиво профит да одлучује да ли ће оваква установа, важна за здравље и лечење људи опстати. Шта може бити важније од тога да Новљанима и њиховим гостима оваква болница буде близу, да се у њој осећају пријатно, да њихови ближњи могу да их посете и да буду сигурни да ће у њој имати негу, смештај и стручну опсервацију  достојну људи 21. века. Сачувајте мељинску болницу! Урадите све да она буде врхунска здравствена установа!“

Ксенија Матовић новинарка и пјесникиња придружила се акцији топлом причом о оцу која је носила назив „Златни сат“ а указала између осталог да је „суштина лијечења вријеме“ јер је од суштинског значаја да се пацијент што прије јави љекару, идеално је унутар првог, такозваног „златног сата“ Тај „златни сат“ Новљани имају само ако сачувају Болницу Мељине. Писала је своју причу о Болници Мељине и редитељка Слађана Вујовић, књижевница Босиљка Пушић која однедавно приход од продаје свог новог романа „Ухвати звијезду падалицу“ дарује Болници Мељине.

Све је искреним искуством дјечака који је имао незгоду па у Мељинама добио помоћ, ту ослобођен страха од доктора и интервенције која га је чекала, заокружио Лазар Вујновић ријечима „Хвала вам, најбољи сте!“  

Сви херцегновски медији и дописници других медија из нашег града пратили су шта се минулих година дешава са запосленима и статусом Болнице. Али нећемо о томе. Подсјетићемо на друге приче из болнице Мељине објављиване са другачијим насловима, рецимо „Два брата отрована угљен-моноксидом спасени у баро комори Болнице Мељине“ или „Умјесто ампутације младом Новљанину спасили ногу“ или „ У породилишту у Мељинама рођена прва беба“… „здрав дјечак“, „мала дама, Новљанка“ и „маме и бебе су добро!“ У години коју је оковала корона, 2020. било је 269 порођаја и 271 беба – одржала се традиција да имамо и близанце.  Свако од нас је толико пута пожелио срећу и бебама и родитељима, толико смо се пута осмјехнули и обрадовали, а то је признаћете оно што се не да платити.

Болница Мељине и запослени у њој сваку нашу радост увећају, тугу олакшају! Има и у другим болницама, стручних, срдачних, посвећених медицинских радника али смо и ми њима и они нама најчешће непознати. У Болници Мељине смо своји на своме, међу познатима па онда и мирнији и сигурнији.

Останимо, како је јуче на протестном скупу неко рекао „под једном заставом“ заставом Херцег Новог, за очување Болнице Мељине!

Може то Херцег Нови! Показује то и акција коју су покренули Херцегновско позориште и Херцег фест уз медијску подршку РТ Херцег Нови „Здравље је умјетност живљења – умјетношћу за здраву Болницу Мељине“ . На позив за сарадњу одговорило је тридесетак аутора а међу првима су реаговали из Секретаријата за културу и образовање. Очекујемо нове позиве.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here