За два мјесеца у Херцег Новом 70 пожара

Сезона пожара је у јеку, припадници Службе заштите и спашавања од 1. јуна интервенисали су преко 150 пута, а само током протеклог викенда на више локација. Командир Златко Ћировић вјерује да су поједини пожари у Херцег Новом намјерно подметнути.

Служба заштите интезивно сарађује са Центром безбједности Херцег Нови, како би били пронађени починиоци, прича за РТХН Ћировћ.

– Основано сумњамо да су пожари подметнути, што нам указује да углавном настају у срцу шуме. Значи, не уз пут, већ по неколико стотина метара од пута. Од суботе, 29. јула имамо интезивну комуникацију са полицијом. Надам се да ће та сарадња дати видљив резултат и да ћемо успјети да станемо у крај тим починиоцима – наводи он.

Командир Службе заштите и спашавања, Златко Ћировић

Ангажовани су и чувари, коју су на ривијери већ имали неколико интервенција због паљења ватре на отвореном, истиче Ћировић и додаје да се показало, као и много пута до сада, да је њихова улога имала огроман утицај на ефекте паљења и спријечавања ширења ватре.

Од 1. јуна припадници Службе имали су око 150 интервенција, Ћировић наводи да није ријеч само о гашењу пожара, већ и о асистенцијама општинским предузећима, здравственим установама, али и приватним лицима у ситуацијама отварања станова, хватања змија и слично.

– Половина тог броја су су били пожари. Негдје око 70 интервенција је било током јуна и јула. Крајем јула је било дана када смо имали и по седам пожара у једном дану. То се догодило управо овог викенда. Дешавало се и по четири, некад и пет, што значи да је број пожара у знатној мјери повећан у односу на прошлу годину – информише Ћировић.

Припадници Службе нису интервенисали само у Херцег Новом, већ су пружали помоћ и колегама на сјеверу, конкретно у Плужинама.

– Војска Црне Горе нас је препоручила Служби у Плужинама због начина наше интервенције у мјесту Кабао изнад Зеленике. Тражили су да дође та екипа која је била на фудбалском терену, да донесе базен, како би припадници Војске могли да гасе на територији Плужина – прича Ћировић.

Акција гашења трајала је два дана, а једина је ван Херцег Новог током ове пожарне сезоне. Ћировић наводи да су припадници Службе спремни да помогну свим колегама му региону, уколико буде потребно.

1 COMMENT

  1. Sačuvaj bože svake sezone ista priča i pjesma,ne zna se da li je veća materijalna šteta ili zagađenost vazduha, ne pomažu nam ni ambilife prečišćivači vazduha, katastrofa…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here