Вујовић: Утврђени нацрти закона о медијима 

Утврђени су нацрти закона о медијима, јавном медијском сервису Црне Горе и аудиовизуелним медијским услугама. Према ријечима Тамаре Вујовић, министарке културе и медија у 44. Влади Црне Горе, за емисију „У четири ока“ РТХН , кључне измјене у текстовима усклађене су са препорукама међународних партнера.

Нови Закон о аудио-визуелно медијским услугама подразумијева обавезу о укључивању европске директиве које није било у постојећем законодавству. Након што је прошао Секретаријат за законодавство и интерресорно усаглашавање послат је Савјету Европе од кога очекују позитивно мишљење

Надлежности које су дате Агенцији за електронске медије тичу се власништва у медијима, а уведене су и измјене по питању евентуалног покретања тужби. У министарству сматрају да је медијски плурализам од изузетне важности. Влада је новим законом предвидјела да финансирање локалних медија усклади са буџетима локалних самоуправа.

Неке од мјера које су предвиђене првом медијском Стратегијом у Црној Гори су одређивање контакт особа у Управи полиције и тужилаштву које ће пратити и истраживати случајеве напада на новинаре, успостављање Мреже за борбу против говора мржње, онлајн узнемиравања и дезинформација, те формирање Националног савјета за медијску писменост.

О овим, али и другим активностима Министарства културе и медија опширније у видео прилогу:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here