Вујовић: Свједочимо корацима ка имплементацији пуне демократије

Изборни дан је протекао у мирној и демократској атмосфери, какав се и очекује од Херцег Новог, казала је кандидаткиња за посланицу са листе „Алекса и Дритан Храбро се броји“ др Тамара Вујовић.

-Тако је било у цијелој Црној Гори, са јако мало неправилности и тиме смо показали да смо корак ближе демократији. Оно што је изненадило све аналитичаре, је јако мала излазност, што такође показује да смо ближе демократији, јер немамо доминацију војске, капиларних гласова који морају да излазе. Дакле, народ се потпуно ослобађа и свједочимо корацима ка имплементацији пуне демократије, без притисака. Прелиминарни резултати су очекивани, и можемо рећи да смо задовољни, казала је Вујовић након затварања бирачких мјеста.

Гостујући у нашем студију Вујовић је казала да прелиминарни резултати у Херцег Новом показују наставак трендова са претходних избора.

Др Тамара Вујовић

-ДПС и даље има један убједљив пад и ништа се значајно није измјенило у односу на други круг предсједничких избора што се тиче Херцег Новог, казала је Вујовић.

Коментаришући чињеницу да доста партија није прешло цензус она је рекла да би у наредним циклусима требало размотрити како су неке партије и коалиције скупиле потписе подршке чији је број био већи од броја освојених гласова на изборима.

-Оно што је јако важно јесте да ли ће ове мање партије да пређу цензус јер то може да утиче на прераспоред мандата. Овдје првенствено мислим на некада велике партије СНП и СДП, а имамо и једну нову партију, Правда за све која је такође на ивици цензуса, значи чекамо коначне резултате да видимо да ли ће они прећи цензус. Све је то легитимно, као што смо видјели раслојавање ДФ-а, односно одвајање од ПзП да би имали идеолошки чисту ситуацију, некоме ни то није било довољно па су направили нове коалиције са истом профилацијом као што су Правда за све и Народна коалиција, рекла је Вујовић.

Објашњава да оно што је ујединило Демократе и Уру је потреба да направе један снажан антимафија блок и тај сиистем размонтирају до краја и праве антимафија законе.

-То је била наша потка на основу које смо се спојили и сматрам да смо добро урадили, закључила је Вујовић.

Сматра да ће бити компликовано саставити нову Владу јер, „нема више оних монолитних великих партија којима евентуално мањине требају да добију 41“ те да ће морати да буде више разговора, уважавања и толеранције током разговора о формирању нове Владе.

-Далеко је 41, а гдје нам је 49 или више за неке важне одлуке, оцијенила је Вујовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here