ВПСЦГ изабрао најбоље, међу њима и Новљанин Василије Радовић

Фото: Крсто Буловић

На свечаности у Подгорици Ватерполо и пливачки Савез прогласио је најбоље у 2022. години. Најбоља пливачица у овој години је Јована Куљача из ПВК Будванска ривијера, док је најбољи пливач Адо Гарговић из истог клуба. Легенди црногорског ватерпола, Мирку Вичевићу додјељено је посебно признање Савеза због пријема у Кућу славних водених спортова. Најбољи млади ватерполиста je Новљанин Василије Радовић, а најбољи сениор Дејан Лазовић.

Куљача је ове године наступила на сениорском првенству Европе у Риму и Свјетском првенству за сениоре у Будимпешти. На међународним турнирима освојила је четири пехара за најбољу пливачицу. На оба државна првенства и на Монтенегро опену проглашења је за најбољу пливачицу. Државна је првакиња у дисциплинама 50, 100, 200 краул, затим 50, 100 леђно, 50 делфин и 200 мјешовито. Јована је кандидат за Олимпијске игре у Паризу 2024. године.

Гарговић је ове године наступио на сениорском првенству Европе у Риму и на Свјетском првенству у Будимпешти. У овој години је поставио нове државне рекорде у дисциплинама 100, 200 и 400 мјешовито и 50 леђно у којима је и апсолутни првак државе, те и на 100 и 200 краул, 100 леђно. Такође је кандидат за предстојеће Олимпијске игре у Паризу 2024.године.

Ватерполо и пливачки савез Црне Горе ове године додјељује и једно посебно признање. Наш легендарни ватерполиста Мирко Вичевић је званично постао дио Куће славних водених спортова. Њему је признање уручено у октобру на свечаности у Форт Лодердејлу на Флориди. Вичевић је био олимпијски шампион са Југославијом у Сеулу 1988. године, има двије титуле првака свијета 1986. и 1991, као и првака Европе 1991. године. Био је првак Југославије са Приморцем и сплитским Јадраном, а са Савоном и Брешом најбољи у Италији. Са Брешом је три пута освајао Лен Куп, а то такмичење је освојио као тренер ватерполо академије Катаро. Био је и првак Европе са јуниорском црногорском селекцијом на Малти 2013. године.

Најбољи млади ватерполиста у овој години је Василије Радовић, члан ПВК Јадран. Иако му је тек 19 година, увелико је стандардни члан сениорске репрезентације. Био је дио тима који је ову годину отворио утакмицама са Мађарском, наступио је на Европском дијелу Свјетске лиге у Подгорици, завршном турниру Свјетске лиге у Стразбуру, Свјетском првенству у Будимпешти, Европском првенству у Сплиту, а репрезентативну годину заокружио је наступом за У19 селекцију на Европском првенству у Подгорици. Са екипом Јадрана ове године је освојио титулу првака државе.

За најбољег ватерполисту у овој години Савез је изабрао Дејана Лазовића, момка који је црногорским навијачима донио много радости. Ове године је био дио тима на свјетском и европском такмичењу, гдје је проглашаван за играча утакмице. Са Марсејом је освојио првенство Француске, а учествовао је и на Финалном турниру Лиге шампиона. Један је од најбољих на својој позицији у свијету.

Уручујући награде предсједник Ватерполо и пливачког савеза Црне Горе Ђуро Марић посебно је нагласио да је 2022. година била финансијски и организационо изузетно захтјевна. Црногорске селекције учествовале су на шест великих такмичења, а сениори и поред смјене генерација остали су у свјетском врху.

  • -Наша млада селекција је показала да може да се носи са европским и свјетским шампионима и да њихово вријеме тек долази. Уз напоран и велики рад који предстоји у наредној години, вјерујем да ћемо испунити главни циљ, пласман на Олимпијске игре у Паризу 2024. године – рекао је Марић и додао да су кроз два велика такмичења показали да и као домаћини могу организационо да одговоре на најбољи начин. Да смо били добри домаћини добили смо потврду и ових дана – Свјетска федерација нас је одредила за домаћина турнира Свјетског купа за сениоре. Подгорица ће бити домаћин и шампионата Европе за младе – казао је Марић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here