Волонтери Црвеног крста активни у пружању помоћи старијим лицима

Према евиденцији општинске организације Црвеног крста, међу социјално угроженим становницима највише је оних који су старији од 65 година, као и старијих лица са инвалидитетом. То је и разлог да ова установа о пензионерима брине у континуитету.

Према ријечима секретарке Црвеног крста Херцег Нови Милене Шћекић, велики број херцегновских пензионера је у материјално незавидној ситуацији, због чега су у овој установи циљна група којој су стално посвећени. 

– Оно што ми за њих у континуитету радимо је пружање хуманитарне помоћи. Чак половина лица која су на списку новског Црвеног крста су лица која су старија од 65 година или имају неки инвалидитет, казала је Шћекић.

Премда су средства ограничена и све је мање донатора због свеопште економске кризе, за пензионере ипак изналазе рјешења за помоћ.

– У претходном периоду смо успјели да обезбиједимо средства и подршку у оквиру пројекта који је подржала Европска унија, а посредством НВО Стазе који ће трајати наредних пар мјесеци. Циљ је пружање социо-психолошке подршке и организовање група самопомоћи за старија лица и лица са инвалидитетом, јер и пракса је показала да је њима некад висе потребна лијепа ријеч, него хуманитарна помоћ, објашњава Шћекић.

Имплементација пројекта за старија лица почиње у октобру, а тада волонетри Црвеног крста очекују почетак рада и на осталим пројектима.

-У наредном периоду очекујемо да ће почети и пројекат Здравог старења која ће у фокусу имати старија лица у руралном подручју. Надамо се да ћемо успјети да укључимо и љекаре који ће нам помоћи да лица у залеђу обиђемо макар једном мјесечно да провјеримо њихово здравствено стање и да им уручимо помоћ, закључила је Шћекић.

Волонтери Црвеног крста често имају проблем како доћи до свих пензионера којима је помоћ потребна, а нису на евиденцији, зато апелују да им се јаве или то ураде у Центру за социјални рад или Мјесном удружењу пензионера, са којима имају одличну сарадњу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here