Фестивал клапа слави медитеранско музичко насљеђе

Пред пуним гледалиштем сале Дома културе у Бијелој синоћ је одржан шести Међународни фестивал клапа,који је окупио учеснике из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

У лијепој атмосфери публика је уживала у изворним, традиционалним али и популарним пјесмама у клапској изведби клапа „Инканто“ и „Марис“ из Котора, „Јединство“ из Бара, „Јадран“ из Тивта, „Гета“ из Оребића, „Ладеста“ са Ластова, „Батуда“ из Дугог Рата, „Звиздан“ из Посушја, као и домаћина – „Castel Niovo“, док  „Цавтајке“ из Конавала нису наступиле због болести једне од чланица.

Добродошлицу им је, у име НВО Међународни фестивал клапа и домаћина, пожелио Игор Јовановић, истакавши да дуго нисмо имали овакво вече клапске музике и захваливши свима који су подржали ову манифестацију.

Клапска музика већ деценијама таласа обалом херцегновске ривијере и са собом носи приче о финој нераскидивој нити која повезује музику, море и живот какав познајемо на Медитерану, казао је, отварајући фестивал предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

-Настала из обичаја дружења и забаве, чувана и преношена у бокешким породицама кроз генерације, надограђивана новим мелодијама о љубави и завичају, клапска пјесма нас, како је то лијепо описао академик Јакша Фиамего, учвршћује у вјери да ни ми ни она у времену нисмо без времена, да је живот и бонаца и бура.

Упутивши срдачну добродошлицу учесницима и честитке организаторима, Катић је истакао да је клапска пјесма заслужила овакав фестивал који позива да афирмишемо квалитетно клапско пјевање и славимо медитеранско музичко насљеђе.

-Дуга традиција клапског пјевање коју Херцег Нови баштини тражила је и коначно заслужила да град добије манифестацију посвећену овом музичком изразу који је уписан на UNESCO листу као дио свјетске нематеријалне културне баштине. Радује ме што нас већ шести пут окупља Међународни фестивал клапа. Дозволите и да упутим честитке нашој клапи „Castel Nuovo“, која успјешно наставља континуитет симбола Херцегх Новог – клапе „Бокељи“ на успјешној организацији и томе што је број учесника све већи, уз жељу да ова манифестација настави да расте. Драго ми је и због чињенице да смо се окупили у Бијелој, јер клапска пјесма треба да се чује дуж цијеле новске ривијере. Општина и Туристичка организација су и ове године пријатељи Међународног фестивала клапа, а своју подршку темељимо на увјерењу да је ово један од догађаја који потврђују имиџ Херцег Новог као фестивалске дестинације и града добре пјесме, поручио је Катић.

Програм је водила Жељка Чепић, а организатори су уручили захвалнице свим учесницима, као и Општини Херцег Нови, Туристичкој организацији Херцег Нови, Мјесној заједницим Бијела Радио – телевизији Херцег Нови и  сниматељу Милану Добриловићу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here