НВО “Не бацајте боце” – данас чишћење Титове виле

У организацији NVO “Zero waste Montenegro”, уз подршку великог броја организација, међу којима је и херцегновска НВО “Не бацајате Боце” данас се широм Црне Горе обиљежава Међународни дан чишћења обала. Ово је највећи свјетски волонтерски подухват чији је циљ смањење отпада, нарочито пластике за једнократну употребу.

У Херцег Новом ће акција чишћења и ове године бити организована на Титовој вили, а окупљање је у 12:00 сати на на крају шеталоишта, казала је за РТХН Милица Боца, предсједница НВО „Не бацајте боце“, која четврту годину за редом са волонтерима обиљежава овај датум у нашем граду.

-У немогућности да акцију организујемо на Луштици гдје, сигурни смо, има јако пуно отпада, опет ћемо чистити Титову вилу. Највише отпада смо на овој локацији прикупили 2019. године. Радује што је га је прошле године било знатно мање, и сада Титова вила дјелује чистије, али увијек има пластичних боца, кеса и другог смећа. За разлику од осталих догађаја ове врсте, Међународни дан чишћења обала је специфичан по томе што се обавља ревизија отпада, што значи да се отпад сортира и на крају акције имамо тачан број колико је чега сакупљено, казала је Боца, истакавши да у томе увелико предњачи „Coca Cola“.

Међународни дан чишћења обала је прва акција у оквиру велике грађанске иницијативе која се зове „Нови лист Црне Горе“, а следећа је планирана 20. септембра.

-Ову акцију су опокренули сјајни људи из „Еко патриотизма“ а подржала Агенција за заштиту животне средине. Већ 20. септембра, да би на прави начин прославили Дан еколошке државе Црне Горе, биће организована велика акција чишћења путног правца Даниловград – Никшић – Шавник – Жабљак. Три су полазне тачке на којима им се заинтересовани могу придружити у 9:00 сати; испред Агенције за заштиту животне средине у Подгорици, на Аутобуској станици на Жабљаку и код „Нецкома“ у Никшићу, поручила је Боца, која је у јуну учествовала и у великој акцији чишћења Капетановог језера у Никшићу.

Осим у Херцег Новом, Међународни дан чишћења обала у Црној Гори се обиљежава и на Жабљаку, у Гусињу, Даниловграду, Мојковцу, Пљевљима, Никшићу, Подгорици, Бару, Будви и Тивту. Организатори су ове године припремили и наградну игру за све волонтере који буду учествовали на некој од локација широм Црне Горе; њих 10 ће освојити боцу за филтрирање воде.

1 COMMENT

  1. „…данас чишћење Титове виле“ – I Tito i Laforest su mrtvi. Titova vila se još vodi kao njegova mada je on samo koristio, a bila je u vlasništvu države. Laforestova vila je prvo bila nacionalizovana, a danas se kao Laforestova vila pokušava izbrisati iz sjećanja Herceg Novog…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here