ВОДОВОД ПРЕДСТАВИО ПРОЈЕКТНО РЈЕШЕЊЕ ЗА ГОРЊЕ ЂУРИЋЕ

У Мјесној заједници Kаменари  инжењерски тим предузећа Водовод и канализација Херцег Нови представио је данас пројектно рјешење снабдијевања водом за Горње Ђуриће. На састанку, уз запослене у МЗ Kаменари, присуствовали су становници Ђурића, који већ дуже вријеме покушавају да изнађу рјешење за снабдијевање водом, саопштено је из Водовода.

Из “Водовода” су присуствовали инжињери: Мирко Џуовић, Петар Одаловић, Лидија Стојановић и Оливера Доклестић.

О систему  снабдијевања водом Херцег Новог и идеји пројектног рјешења за Горње Ђуриће говорила је директорица  Оливера Доклестић. Појединости из пројекта изнијели су грађевински инжењери, хидротехничари:  Петар Одаловић и Лидија  Стојановић, који су и обрадили пројектно рјешење. Пројекат је завршен прије више мјесеци, али због ковид епидемије у Херцег Новом и  Водоводу није раније представљен мјештанима.

Пројектно рјешење се ослања на постојећу пумпну станицу у Kаменарима “Трајект” која је на коти 22,50 метра над морем, а подразумијева реконструкцију дијела постојеће водоводне мреже на коју се надовезују цјевоводи за височије зоне, гдје не постоји водоводна мрежа. Задатак је да воду добију и објекти позиционирани на котама терена изнад 150 метара, као и црква Свете Ане.

Пројектом је предвиђено више кракова снабдијевања, уз максимално могуће кориштење постојеће путне мреже, док су предвиђени цјевоводи пречника 50 и 80 мм, високе отпорности на притиске.

Са пумпне станице “Трајект” (на 22,30 мнм) вода се препумпава на коту 78,45  метра, снаге 3 кW, а одатле, по пројекту, иде трећи степен пумпања у височије зоне Ђурића. Укупна дужина нових цјевовода за главни цјевовод и крак је 2051 метар.

Укупна вриједност инвестиције по пројекту процијењена је на 139.000 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here