ПРОГРАМ ПРВОГ ОНЛАЈН ФЕСТИВАЛА ЈАДРАНСКЕ РЕГИЈЕ

Регионални филмски онлајн фестивал, који је удружио четири филмска фестивала: Сарајево Филм Фестивал, Загреб Филм Фестивал, Фестивал ауторског филма из Београда и Филмски фестивал Херцег Нови, публици нуди нови доживљај фестивалског искуства.

Публици у Босни и Херцеговини, Хрватској, Словенији, Србији, Сјеверној Македонији и Црној Гори, од 9. до 17. априла биће понуђени филмови које су изабрали селектори четири партнерска фестивала у склопу Мреже фестивала Јадранске регије, онлajн на ondemand.kinomeetingpoint.ba. То је уједно прољећно издање сваког од ових фестивала. У програму су награђивани филмови, учесници фестивала у Кану, Венецији, Сарајеву и Берлину, одржани онлајн или у измијењеној форми због пандемије, као и два рестаурирана  југословенска класика.

“Смрт филма, а и мог оца” у режији Дани Росенберга, хибридна је комбинација фикције и стварности у којој редитељ прати посљедње дане свог оца камером, трудећи се да замрзне вријеме и наоружа се против надолазеће туге. Филм је био у службеној селекцији фестивала у Кану.

Изабран је и филм “Нови поредак”, нови играни филм мексичког редитеља Микела Франца, добитника Почасног Срца Сарајева 26. Сарајево Филм Фестивала, премијерно приказан у Венецији, гдје је освојио Сребрног Лава – Велику награду жирија. У напетој дистопијској драми, Францо тематизује питање револуције и успостављање новог поретка.

Дебитантски играни филм Филипа Јуријева “Млади китоловац”, премијерно је приказан и награђен прошле године на фестивалу у Венецији, а говори о тинејџеру који живи у изолованом селу на Беринговом мореузу, које се налази између Чукотке и Аљаске и дијели Русију од Америке.

Са Међународног филмског фестивала у Берлину, у програму су филмови “Слуге режима”(Иван Острошовски) о епизоди из живота младих вјерских службеника растрзаних између Католичке цркве и владајућег комунистичког режима 1980-их у Чехословачкој, те дебитантски играни филм Жанет Нордал “Крвне везе”. Документарни филм “Једна од нас” Ђуре Гаврана, који је свјетску премијеру имао на Сарајево Филм Фестивалу, прати реакције једне заједнице на откриће о сексуалном злостављању.

Радује што су у програму и рестауриране верзије југословенских класика, који се приказују са жељом да се подсјети на филмско благо региона – филм “Павле Павловић” Пурише Ђурђевића из 1975. године, награђен на фестивалима у Пули, Авелину и Трсту и “Мирис пољског цвећа” Срђана Карановића из 1977. године, награђен на фестивалима у Пули, Врњачкој Бањи и Кану.

Уз филм, публика ће имати прилику  да погледа и разговоре са неким од аутора.

Овај програм у склопу Мреже фестивала Јадранске регије, почетак је сарадње и удруживања четири фестивала. Њихова сарадња ће бити настављена и кроз програм овогодишњих издања фестивала тако што ће на сваком од фестивала бити представљене заједничке, нове селекције филмова, све с циљем успостављања нових вриједности услијед промјена у филмској индустрији изазваних пандемијом КОВИД-19, окупљања публике и промоције културног наслијеђа, те враћања осјећаја заједништва и бликости.

Мрежу фестивала Јадранске регије подржао је програм МЕДИА Креативна Европа.

Цијена кода за филм је четири еура, а за пакет филмова 25 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here