ОЧИШЋЕНА ФОНТАНА У ПАРКУ БОКА

Радници херцегновског предузећа Водовод и канализација од седам јутрос чисте фонтану у Парку Бока. Како кажу, пумпама су исцрпили воду, како би очистили дно од прљавштине и муља, након чега ће сипати чисту воду и вратити рибице у фонтану. 

Пензионер Мифто Цоковић који већ 15 година самоиницијативно одржава и чисти фонтану, храни голубове у парку, каже да се вода мијења једном годишње али да радници Водовода често долазе како би очистили одводе од прљавштине. Најављује, а како су му рекли из Водовода, да ће уградити пумпу за пречишћавање воде.

Фонтана је изграђена 2000. на мјесту гдје је и била претходна, срушена заједно са хотелом након земљотреса 1979.  године. Локална управа је прије неколико година у њену обнову уложила скоро 7.000 еура. Враћена је и скулптура богиње лова, рад Петра Палавичинија (1888- 1958). Међутим то и даље није била довољно јака порука да је треба чувати и одржавати. На Цоковићеву иницијативу постављена је и табла са упозорењем забране бацања отпада у фонтану.

– Имам добру сарадњу са Водоводом и инжењером Мићом Стојановићем. Они су ми купили алат и мреже. Поставили су и таблу са упозорењем забране бацања отпада али се то не поштује. У фонтани је око 30 рибица, то је врста која у окружењу треба да има мало муља. Ипак често се подвуку испод камења, скривајући се тако од недобронамјерних посјетилаца, који бацају смеће у воду – казао је Цоковић који је у парк долазио и за вријеме забране истрајан да одржава фонтану.

Парк је у власништву Вектра Боке, али о њему брине Општина у сарадњи са општинским комуналним предузећима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here