У ХЕРЦЕГ НОВОМ ДРАСТИЧНО СМАЊЕЊЕ КУМУЛАТИВНЕ ИНЦИДЕНЦИЈЕ

Епидемиолошка ситуација у Херцег Новом из дана у дан је све боља. Осјетан је пад броја обољелих, а испред ковид амбуланте више нема гужви.

Сарадња општинског Оперативног Ковид тима и Министарства здравља резултирала је смањењем кумулативне инциденције, казала је за Медиа биро потпредсједница Општине Весна Самарџић.

– Након неких 15 дана са 1258 успјели смо да спустимо кумулативну инциденцију на 490 у Херцег Новом. Сматрам да је то значајан напредак за тако кратко вријеме, као и чињеница да смо број заражених са неких 900 успјели да спустимо на 139 и седам новообољелих – наводи она.

Самарџић је информисала да је Херцег Нови у јеку пандемије имао и преко 50 нових случајева инфекције, а да је ситуацију компликовао и велики број обољелих медицинских радника, док су они ангажовани били преоптерећени.

– Имали смо здварствени систем у Херцег Новом који је био на ивици снага, доста заражених доктора и медицинских сестара, како у Дому здравља, тако и у Болници Мељине. Тај период је заиста био јако тежак, али то се стање оправља. Могу да кажем да су мјере дјелимочног лок дауна дале ефекта – истиче Самарџић.

Повољној епидемиолошкој ситуацији је допринио и почетак вакцинације у тој Општини. Ако је судећи према ријечима подпредсједнице Самарџић, интересовање је велико.

– За сада имамо преко 1.000 пријављених Новљана. Приоритет су имали старији грађани, али сада су већ све категорије дозвољене. Ми из Општине смо свим руководиоцима данас послали пријаве да се запослени могу пријавити за вакцинацију, па ћемо уговорити колективну имунизацију. На тај начин ћемо показати друштвену одговорност –  поручила је она.

Грађани херцегновске општине који немају здравствено осигурање у Црној Гори, а старији су од 60 година од имају могућност вакцинације против инфекције Ковид-19 у Дому Здравља, саопштено је из ове здравствене установе. Подсјећамо, од данас вакцину мог уда приме и медијски радници, који су сврстани у приоритетне групе за имунизацију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here