Водовод купује уређаје за мјерење падавина за слив Опачице

Предузеће Водовод и канализација ДОО расписало је тендер за набавку метеоролошке станице са ГПРС преносом података и два кишомјера који, такође, имају могућност ГПРС преноса података, у овкиру пројекта примјењених истраживања изворишта Опачица.

У документацији је назначено да кишомјери морају да имају посуде за сакупљање падавина, отвор површине 730 cm² са заштитом од птица и решетком против упадања лишћа, сензор температуре, влаге и притиска ваздуха, са штитником од радијације, мјерач брзине вјетра, сензор зрачења, модем за дигитални пренос података. Кишомјери ће се напајати струјом преко соларних панела.

У оквиру тендера је и једнодневна обука до три радника за коришћење уређаја. Јавни позив отворен је до 2. септембра, када ће бити уприличено отварање понуда.

Како је раније за РТХН објаснио професор хидрогеологије Зоран Никић, са којим је Водовод сарађује на пројекту примјењених истраживања изворишта Опачица, кишомјери ће бити постављени на Подима поред цркве светих Сергеја и Вакха и су селу Рујево изнад Зеленике, а метеоролошка станица поред изворишта.

Хидрогеолог Зоран Никић

– Са двије стране да се се утврди количина падавина која падне на ову површину хидрогеолошког сливог подручја падне, а која доприноси да имамо и расход односно истицање вода на врелу Опачице. Још једна станица, али метеоролшка, која ће комплетно да мјери меторолошке податке за овај хидролошки простор, биће у близини врела Опачица – објаснио је он.

Финализацијом Пројекта примјењених хидрогеолошких истраживања врело Опачица било би заштићено и омогућена његова безбједна употреба у водоснабдијевању грађана Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here