Вода за купање у Херцег Новом углавном одличног квалитета

Резултати анализе квалитета морске воде за 109 локација, коју је Институт за биологију мора спровео у периоду од 31. маја до 5. јуна ове године, показали су да је на 85,3% локација морска вода била одличног квалитета, на 5,5% локација доброг, док је на 9,2% локација вода била задовољавајућег квалитета.

Ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, то јст да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију.

У Бококоторском заливу, у Херцег Новом узоркована је вода на укупно 21 локацији, од чега је на њих 16 она била одличног, на двије доброг, а на три задовољавајућег квалитета. У општини Тиват, од укупно девет локација вода за купање је била одличног квалитета на њих шест, доброг на једној, а задовољавајућег на двије локације. Анализе су показале да је у Котору на 10 локација вода била одличног, а на по двије локације доброг, односно задовољавајућег квалитета.
У општини Улцињ морска вода је била одличног квалитета на свих 18 локација. Од укупно 15 локација у Бару, на њих 11 вода је била одличног квалитета, на једној доброг, док је на три локације вода била задовољавајућег квалитета. У општини Будва програм се реализује на 32 локације, а на свим је вода је била одличног квалитета.

Програмом за 2023. годину предвиђен је мониторинг квалитета морске воде на укупно 110 локација дуж црногорског приморја; 18 у општини Улцињ, 15 у општини Бар, 32 у Будви, 9 у Тивту, 15 у Котору, и 21 на територији општине Херцег Нови.
Предвиђено је да се током сезоне одради укупно 10 анализа, сваких 15 дана у периоду од маја до октобра.

У складу са црногорским прописима, као и Директивом ЕУ о квалитету вода за купање, Програмом је обухваћено праћење два обавезна микробиолошка параметара (бактерије ршерихија коли и Интестиналне ентерококе). Сходно члану 8 Правилника квалитет воде за купање се класификују као: „одличан“, „добар“, „задовољавајући“ и „лош“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here