Амбасадор Француске посјетио Баошић

Приликом једнодневне посјете Херцег Новом поводом 100 година од смрти француског официра и путописца Пјер Лотија, француски амбасадор Кристијан Тимоније изразио је жељу да, са својим замјеником и сарадницима, посјети Баошић, гдје се налази спомен обиљежје Пјер Лотију.

Уз захвалност на посјети, предсједник Мјесне заједнице Баошић Ђуро Цвјетковић истиче да је то потврда обостране жеље за наставак сарадње и успостављање још бољих односа.

-Као добри домаћини потрудили смо се да званице дочекамо и угостимо, те уручимо захвалнице и поклоне француској делегацији, као и господину Рајку Ускоковићу, који је у предходном времену више пута финансијски помогао нашу Мјесну заједницу, када је ријеч о пројектима везаним за заштиту животне средине.

Захваљујемо амбасадору Француске и његовим сарадницима, што су препознали културу Баошића и Баошићана, који су сачували успомену на Пјер Лотија и обиљежје које је подставило Друштво пријатеља Француске, уз жељу да заједничком сарадњом наставимо да градимо најбоље могуће односе и љубав између Француске и Црне Горе, Херцег Новог и Баошића, поручио је Цвјетковић.

Амбасадор Француске у Црној Гори, Кристијан Тимоније, учествовао је јуче на конференцији коју је у дворани “Парк, поводом стогодишњице смрти Пјер Лотија, организовао Француски институт Црне Горе.

Баошићи су познати по бројним поморцима, капетанима, прелијепом цвијету мимозе, али и по љубавној причи између Пјер Лотија и мале пастирице из Баошића Пасквале Ивановић.

Лоти, којег су привлачили ријетки и непознати пејзажи и цивилизације, дошао је у Боку у октобру 1880. године као морнарички официр на енглеском ратном броду “Темереру”, који је био усидрен испред Баошића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here