ВЛАДАНА КОСИЋ КУСТОС МЕЂУНАРОДНОГ БИЈЕНАЛА „ЗЛАТНО ПЕРО БЕОГРАДА“

Међународни бијенале илустрације – 51. Златно перо Београда  које организује  Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) биће отворено  сутра (23. новембар)   у Kонаку Kнегиње Љубице  а главни програм  трајаће до 3. децембра. Kустос изложбе  је Новљанка, историчарка умјетности Владана Kосић.

Ова изложба представља једну од  најстаријих изложби УЛУПУДС, по броју радова и концепцији програма је јединствена смотра стваралаштва из области илустрације у региону и шире, а од деведестих година и интернационална.  Умјетници из свијета излажу  све врсте илустрација намјењене књигама, часописима, новинама, библиофилским издањима, ауторском стрипу, цртаним и анимираним филмовима, електронским медијима, као и екслибрисе.

Овогодишњим главним програмом обухваћено је  130 илустратора, а планиран је и богат пратећи садржај. Биће организована изложба сјећања на  Богдана Kршића (1932 – 2009)  добитника награде ове значајне изложбе, у галерији „Жад“ у Музеју примењене уметности најављена је изложба иранске умјетнице Нушин Сагедиан , добитнице Гран При награде  јубиларног, педесетог „Златног пера Београда“, а у  Галерији Сингидунум,  у сарадњи са Италијанским културним центром  биће отворена изложба специјалног госта овогодишње манифестације,  Лоренца Чекотија из Рима.

На изложби која је једна од најзначајнијих културних манифестација региона стиче се пресјек илустрације у свијету што је посебно значајно у времену у коме доминира визуелни начин посматрања ствари.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here