Влада усвојила план за припрему сезоне, потребно радити на растерећењу граничних прелаза

План за припрему љетње туристичке сезоне урађен је у складу са програмом Владе за 2023. годину и дефинисан на основу информација које су доставили државна предузећа, институције, локалне управе и туристичка привреда. Један од горућих проблема које треба рјешавати су гужве на граничним прелазима, посебно са Хрватском, односно Европском унијом, чуло се на сједници Владе.

Како је казао премијер у техничком мандату, Дритан Абазовић, амбиција је да овогодишња љетња сезона буде рекордна по приходима.

Дритан Абазовић, премијер у техничком мандату

– Параметри за прва три мјесеца, мада они нису релевантни за укупну слику, показују да ће се то и догодити. Према тренутном букингу и најавама, идемо у том правцу. Поједини ризорти на приморју већ су пуни или близу пуних капацитета, а имају продате аранжмане до краја октобра – наводи он.

Абазовић је истакао да је потребно изаћи на тржишта која мање познају Црну Гору, попут Сједињених Америчких Држава.

Како је казао министар туризма и економског разбоја, Горан Ђуровић, планиране активности у оквиру Плана усмјерене су ка унапређењу квалитета свеукупне туристичке понуде.

Горан Ђуровић, министар туризма и економског развоја

– То се постиже подизањем квалитета инфраструктуре и услуга, стварањем диверзификоване понуде усмјерене ка различитим циљним групама и емитивним тржиштима. Такође, битни су ефекти смањена сиве економије, подстицања запошљавања домаће радне снаге, боље авио повезаности и позиционирања дестинације уз доминантну примјену савремених дигиталних технологија и канала комуникације – информисао је он.

Ђуровић је апеловао на премијера Абазовића и министра унутрашњих послова, Ивана Аџића да са надлежнимо органима Републике Хрватске изнађу рјешење за бржи прелаз граница.

– Да ли кроз гранични прелаз Кобила, да се нађе модел да се процес убрза, то су ти трансфери и аутобуску саобраћај. То би било стратешки важно, сигуран сам не мање ни за Хрватску, чији тур-оператори, такође, имају тај проблем. Апелујем, ако можете и имате комуникацију, да тај процес убрзамо и нађемо модел, мада знамо да то није једноставно – казао је Ђуровић.

Премијер Абазовић сагласан је да је потребно омогућити лакши и једноставнији прелаз граница, али у оквирима закона.

– Можда не можемо да убиједимо друге државе и наше сусједе да ураде исто, али морамо да будемо на висини задатка. Наравно, поштујући поцедуре прописане законом и оно што су наше обавезе када је ријеч о међудржавном саобраћају – поручио је он.

Министар Аџић казао је да је МУП упознат са дугогодишњим проблемом загушења граничних прелаза, посебно у најфреквентнијим мјесецима током туристичке сезоне.

Иван Аџић, министар унутрашњих послова

– Ове године додатно је отежана могућност да на било који начин убрзамо прелазак туриста који долазе или излазе из Црне Горе на граничним прелазима са Хрватском, с обзиром да су они постало дио Шенгена, тако да морамо тражити неку алтернативу и заједнички радити на томе јер имамо захтјеве и са њихове стране, као и са стране свих држава региона да покушамо да отчепимо колоне и гужве које се стварају на граничним прелазима – казао је Аџић.

Министар Аџић скренуо је пажњу да су нелегалне миграције у повећаном проценту, тако да на првом мјесту, како је казао, мора бити безбједност, па тек онда туризам.

На сједници Владе чуло се да је у припреми већи број авионских линија турске комапније Туркиш Ерлајнс, као и увођење лоукост компаније Пегазус на црногорско тржиште.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here