Влада прихватила Општи колективни уговор, из УССЦГ поручују да је у правом тренутку постигнут компромис

Влада је данас на телефонској сједници, на основу прибављених сагласности већине чланова, прихватила Општи колективни уговор,а министар рада и социјалног старања заказао је његово потписивање у понедељак, 26. децембра у 13:00 часова.

Унија слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) поздравила је одлуку Владе Црне Горе којом је једногласно дала сагласност на текст новог Општег колективног уговора претходно усаглашеног на нивоу социјалних партнера.

-Истовремено, УССЦГ изражава захвалност осталим социјалним партнерима што су и поред бројних притисака са којима смо били суочени истрајали у намјери да усаглашени текст буде коначно и потписан. На овај начин социјални партнери и Влада Црне Горе показали су одговорност и одлучност у намјери да закључивањем новог Општег колективног уговора направе први али одлучујући корак ка стварању услова за достојанствени рад свих запослених у Црној Гори, а посебно оним запосленима који не уживају заштиту кроз гранске и колективне уговоре код послодавца, саопштили су из УССЦГ.

Како истичу сви заједно направили су корак од седам миља ка испуњењу услова дефинисаних Поглављем 19 – социјална политика и запошљавање.

-Уз адекватан надзор над имплементацијом законског оквира који регулише радне односе, те обезбјеђивањем неселективног и ефикасног надзора над поштовањем истог, допринијећемо што скоријем затварању напријед поменутог поглавља преговора са Европском унијом у чије пуноправно чланство сви тежимо, наводе из УССЦГ.  

Сматрају да је процес усаглашавања и потписивања ОКУ требало и морало да буде окончан много раније али вјерују да је, ипак, у правом тренутку постигнут компромис о једном од најзначајнијих аката за свијет рада.

-Вјерујемо да његова адекватна примјена у пракси, уз остварење и других неопходних претпоставки, може значајно утицати на смањење одлива радне снаге из Црне Горе који тренд је све присутнији и као такав би требало да буде забрињавајући и опомињујући за све друштвене актере, саопштавају из УССЦГ.

Потписивање новог Општег колективног уговора, поручују, значи враћање вјере у трипартитни социјални дијалог у Црној Гори и указује на значај социјалног дијалога као својеврсног алата за постизање компромиса који је у интересу свијета рада, свијета капитала и укупног друштва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here