ВЛАДА ЦГ: РАСКИДА СЕ УГОВОР СА ПОЛИКЛИНИКОМ „МОЈЛАБ“

Влада Црне Горе је на данашњој сједници донијела одлуку да  Поликлиника „МојЛаб“ на примарном нивоу здравствене заштите не пружа више услуге за дијагностичко испитивање присуства Ковид 19. Како је образложено, здравствене установе примарног нивоа здравствене заштите – домови здравља и Институт за јавно здравље Црне Горе тренутно располажу довољним капацитетима за вршења ове микробиолошке анализе. Уговор са Поликлиником „МојЛаб“ Фонд за здравствено осигурање потписао је у октобру прошле године.

Влада је донијела Одлуку о измјенама Одлуке о мрежи здравствених установа. Разлози за измјене су престанак потребе за пружањем здравствених услуга на примарном нивоу здравствене заштите за дјелатност микробиолошке дијагностике испитивања присуства новог коронавируса (САРС-КоВ-2) реал-тиме ПЦР техником од стране Поликлинике „МојЛаб“ Подгорица. Како је објашњено, здравствене установе примарног нивоа здравствене заштите – домови здравља и Институт за јавно здравље Црне Горе тренутно располажу довољним капацитетима за вршења ове микробиолошке анализе, имајући у виду да су отворене нове лабораторије у здравственим установама чији је оснивач држава, а спроводе се и брзи антиген тестови на нови коронавирус. Доношењем ове одлуке, оствариће се одговарајућа рационализација трошења финансијских средстава опредијељених за обавезно здравствено осигурање.

Усвојена је Информација о потреби обезбјеђивања средстава за набавку дијагностикума и медицинског потрошног материјала за испитивање на присуство САРС – КоВ-2 (КОВИД-19). У Информацији се наводи да је Одјељење молекуларне дијагностике Центра за медицинску микробиологију Института за јавно здравље извршило процјену да ће у наредна три мјесеца бити потребна финансијска подршка у износу од 2.177.863,17 еура за набавку наведених средстава, према приложеној спецификацији. С тим у вези, Фонд за здравствено осигурање задужен је да обезбиједи неопходна средства за набавку дијагностикума и медицинског потрошног материјала за испитивање на присуство САРС – КоВ-2 (КОВИД-19) за наредна три мјесеца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here